Budžet 2010: Deficit 105 mlrd. RSD

Budžet za 2010. će imati prihode od oko 655 milijardi dinara, rashode od oko 760 milijardi, pri čemu će deficit budžeta iznositi oko 105 milijardi dinara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2009.

10:10

Default images

Ministarka finansija Diana Dragutinović potvrdila je da je Vlada Srbije uspešno završila pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom. Ona je istakla da je sa MMF-om dogovoreno da zamrzavanje plata i penzija bude produženo i u 2010.godini, čime će biti ostvarene najveće uštede.

Sa MMF-om je dogovoren i početak penzione reforme, čiji će se pun efekat osetiti tek 2020. godine, ali reforma počinje 2010, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, dogovorom sa MMF-om obezbeđena je predvidljivost fiskalne politike u 2010. godini i posle toga. Ona je kazala da je ključna poluga programa fiskalno prilagođavanje koje će se izvršiti na račun rashoda države, i to, pre svega, tekućih rashoda. Smanjenjem učešća tekućih rashoda u BDP-u, biće obezbeđen veći prostor za kapitalne izdatke i fiskalne stimulanse koji su privredi neophodni i u 2010. godini. Dragutinovićeva je podsetila da je javna potrošnja u 2008. godini iznosila 44, 5 odsto BDP, a budžetom za 2010. javna potrošnja biće smanjena na 41,4 odsto BDP.

Ministarka finansija je najavila da će sledeća poseta Misije MMF- uslediti u februaru naredne godine, a Vlada Srbije će do tada doneti zakon o budžetskom sistemu i fiskalnoj odgovornosti kao jedan zakon, koji su do sada bili odvojeni zakonski propisi.

Srbija je do sada od MMF-a povukla samo jednu tranšu stend-baj aranžmana u iznosu oko 788 miliona evra, za devizne rezerve NBS, ali ih do sada nije trošila.

Jeger: Dobar i uravnotežen sporazum

Šef misije MMF-a Albert Jeger ocenio je da je sa Vladom Srbije postignut dobar i uravnotežen sporazum kao i da će sada glavni izazov srpskih vlasti biti da taj program i primene.

Jeger je podsetio da sporazum treba da odobri i izvršni odbor MMF-a čiji sastanak je zakazan za kraj decembra.

On je podsetio da je prema prvim procenama MMF-a, privredni pad u Srbiji u ovoj godini trebalo da bude oko četiri odsto, ali se sada procenjuje da će biti bliži tri odsto.

"Rast i oporavak biće relativno spori, tako da će za 2010. godinu predviđa privredni rast od 1,5 odsto", rekao je on.

Jeger je istakao da su glavna pitanja tokom razgovora sa Vladom Srbije bili budžeti za 2009. i 2010. godinu kao i fiskalna politika posle 2010. godine.

S obzirom na to da se Vlada odlučila da fiskalno prilagođavanje izvrši na teret tekućih rashoda to u praksi znači da će fiskalno prilagođavanje za ovu i narednu godinu pasti na teret plata i penzija, rekao je Jeger. On je istakao da je ključ za postizanje sporazuma bila i da vlada pokaže da ima jasnu strategiju da smanji budžetski deficit posle 2010. godine.

S tim ciljem vlada se obavezala na reformu javnog sektora i penzionog sistema, istakao je Jeger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: