Beograd zarađuje kao pola Srbije

Grad Beograd ima za 58 odsto veći fond isplaćenih zarada nego ostatku Srbije, iako u Beogradu živi čak 60 odsto manje stanovnika nego u centralnoj Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.03.2009.

16:33

Default images

Iz toga proističe podatak da je zarada po stanovniku veća skoro tri puta. Ovo je samo jedan primer nesrazmernog regionalnog razvoja u Srbiji, koji, ako se uskoro ne promeni, može biti još veći problem u vreme ekonomske krize.

U najužem centru grada, koji Beograđani žargonski zovu “krug dvojke”, prema statističkim podacima, ukupna masa zarada je 650 puta veća nego na jugu Srbije. To je najtipičniji primer nesrazmernog regionalnog razvoja Srbije.

U periodu ekonomske krize ovo postaje ozbiljan socijalni, ekonomski, pa i politički problem. Država jeste donela strategiju regionalnog razvoja do 2012. godine, ali zbog aktuelne ekonomske situacije sada se raspravlja o nekim izmenama. Ipak, kažu, novca će biti kao i prošle godine.

“Samo u 2009. godini ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će iz sredstava nacionalnog investicionog plana uložiti gotovo tri milijarde dinara u infrastrukturne projekte. Pre svega reč je o lokalnoj komunalnoj infrastrukturi u opštinama Srbije, reč je o ekonomskoj infrastrukturi, industrijske zone su u pitanju. Takođe, ulagaćemo u biznis inkubatore u Srbiji”, kaže državni sekretar u ministarstvu ekonomije Dejan Jovanović.
Iako prema statističkim podacima žitelji Novog Beograda zarađuju jednu i po prosečnu platu, slika često govori više i od brojeva. Tako, na osnovu statističkih podataka i Novosađani zarađuju i žive iznad proseka Srbije. Prosečna plata im je 37 hiljada dinara, ali neki građani kažu da stvarnost demantuje brojke. Poslednja istraživanja pokazuju da se skoro polovina zarada u Srbiji isplati u Beogradu i Novom Sadu. Ekonomisti smatraju da će kriza, zbog ekstremne nesrazmere prihoda i ekonomskih aktivnosti, u narednom periodu najviše pogoditi upravo ove gradove.

“Shodno tome i posledice koje će se dogoditi pod uticajem svetske ekonomske krize unutar Srbije će biti veoma fokusirane na ova dva ekonomska centra u Srbiji, dok će ostatak Srbije relativno manje pogoditi kriza. Uzmimo primer bilo kog grada u Srbiji gde imamo u glavnom ulici oko 15 filijala banaka - kriza će značiti oštru redukciju u broju zaposlenih, a to će sve prvo početi u Beogradu”, kaže ekonomski analitičar Miroslav Zdravković.

Kriza neće zahvatiti sve delove Srbije podjednako. Zato u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja predlažu donošenje novog zakon o regionalnom razvoju. Takođe, planirano je da ove godine u 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji bude uloženo oko 2,5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: