Nastavljen pad oba indeksa berze

Oba indeksa akcija Beogradske berze i dalje su u minusu, osmi uzastopni dan, i danas su i Belex15 i opšti Belexline izgubili po oko tri četvrtine procenta na vrednosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2008.

15:40

Default images

Promet iz 372 transakcije vredeo je 385,32 miliona dinara (4,87 miliona evra) i bio je najveći za deset dana pri čemu su dve trećine ostvarene u trgovini akcijama Univerzal banke [UNBN].

Konstinuirana trgovina imala je dva dvocifrena gubitnika - građevinsko preduzeće Napred [NPRD] sa minusom od 14 i Informatiku [INFM], proizvođača električnih i optičkih uređaja, sa nešto više od 12 procenata.

Ikarbus [IKRB] je izgubio na vrednosti osam procenata, a prehrambeni proizvođači Vital [VITL] i Fidelinka [FIDL] nešto više odnosno ravno četiri i po procenta.

Dobitnike sa dvocifrenim rastom predvodi zemunski Navip [NAVP] koji je ubeležio plus od 10,67 odsto uz više nego solidan promet od 16,37 miliona dinara.

Nepunih sedam procenata poskupela je hartija Imleka [IMLK], Metalcu [MTLC] je cena skočila malo više od šest, a pirotskom Tigru [TIGR], kompaniji sa A Listinga, tri i po odsto, dok je Privredna banka [PRBN] bila u plusu nepuna dva procenta.

Najveći promet bio je u trgovini akcijama Univerzal banke, od 259,8 miliona dinara, uz cenu od 22.302 dinara, tri procenta nižu nego u prethodnoj trgovini.

Trgovina hartijama AIK banke [AIKB] vredela je 17,62 miliona dinara. Veći prometi su registrovani i u trgovini akcijama Energoprojekta [ENHL], holdinga sa A Listinga, od 4,79 miliona dinara, i Agrobanke [AGBN], od 3,75 miliona.
U trgovini po metodu preovlađujuće cene najviše se trgovalo hartijama Mokrina [PPMK] iz istoimenog mesta, za 15,63 miliona dinara. Akcija poljoprivrednog preduzeća menjala je vlasnika po najnižoj ceni za godinu dana od 320 dinara, 20 odsto jeftinije nego prethodno.

Prometi nešto veći od deset miliona dinara bili su i u trgovini akcijama PD Vojvodine [PDVJ] i Montinvesta [MOIN].

Registrovane su i dve trgovine po metodu preovlađujuće cene. U transakciji akcijama beogradske firme Napro [NPRO] ostvaren je promet nešto veći od milion dinara uz cenu od 493 dinara po akciji.

U drugoj transakciji po metodu minimalne cene vlasnike je promenilo 649 akcija kruševačke Tehnoenergetike [TENG] po ceni od 5.201 dinar i ukupan promet je vredeo 3,37 miliona dinara.

Učešće stranih investitora palo je na tek nešto više od deset odsto u ukupnoj i trgovini akcijama pri čemu je u kupovini akcija bilo 13,4 a u prodaji sedam procenata.

Ubedljivo najaktivniji bio je beogradski Delta broker koji je sa udelom u broju transakcija manjim od dva procenta pokrio nešto više od 68 odsto vrednosti prometa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: