EAR finansira Ind. zonu Ečka

Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR) finansiraće izgradnju Industrijske zone Ečka-Jugoistok u Zrenjaninu sa četiri miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 03.07.2008.

08:46

Default images

Pomoćnik zrenjaninskog gradonačelnika Predrag Stankov kaže da je Zrenjanin za projekat aplicirao prošle godine, kao i da će to biti najvredniji projekat te vrste u Srbiji. Od 105 projekata koje je podnelo 27 opština i gradova, devet projekata je zadovoljilo kriterijume EAR.

Na osnovu toga, kao i stepena pripremljenosti tehničke dokumentacije, EAR je odlučio da finansira četiri projekta, pri čemu je "Izgradnja Industrijske zone Ečka-Jugoistok" najviše rangiran projekat, pa će i njegova realizacija prva početi.

Predstavljajući projekat, Stankov je rekao da je predviđeno da EAR finansira infrastrukturno opremanje industrijske zone, odnosno sistem vodosnabdevanja, fekalnu i atmosfersku kanalizaciju, kao i internu putnu mrežu.

Industrijska zona Ečka - Jugoistok biće smeštena na zemljištu površine 72 hektara uz mogućnost proširenja na hiljadu hektara što će, kako je naveo Stankov, biti najbolja ponuda te vrste u Srbiji.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras rekao je da se evropska perspektiva Srbije ne odnosi samo na razvoj u Beogradu, već na razvoj cele Srbije. On je rekao da čvrsto veruje u ekonomsku budućnost Zrenjanina i regiona, ističući značaj geografskog položaja i industrijske tradicije Zrenjanina.

Danijel Đularis, šef EAR-a u Srbiji, naveo je da projekat "Izgradnja Industrijske zone Ečka - Jugoistok" nije slučajno odabran, već da je zadovoljio brojne kriterijume. Jedan od njih je i ekonomsko-socijalni značaj, kao i činjenica da je Zrenjanin u zonu već uložio 2,2 miliona evra, dok je iz NIP-a predviđeno još 90 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: