"Tender za JRB neregularan"

Tender za privatizaciju 70 odsto kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva je neregularan, tvrdi drugoplasirani ponuđač Palmali.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 19.01.2008.

16:02

Default images

Drugoplasirani Palmali Šiping s Malte tvrdi da je pobednik na tenderu Agenciji za privatizaciju dostavio falsifikovanu dokumentaciju. Oni kažu da su kopije ugovora koje dokazuju da se prvoplasirani kiparsko-singapurski konzorcijum Tamoza-Daksin bavio rečnim transportom falsifikat.

Bavljenje rečnim transportom bilo je jedan od uslova zahtevanih na tenderu za Jugoslovensko rečno brodarstvo.

Pobednik na tenderu je brodove za ovu namenu, prema postojećim kopijama, navodno iznajmljivao od švajcarskih kompanija Silverstoun i Rikso, dok Palmali koji traži da se privatizacija obustavi tvrdi da te kompanije Tamozi i Daksinu brodove nikada nisu iznajmljivale.

"I Silverstoun i Rikso tvrde da takvi ugovori ne postoje. Oni su imali razne trgovačke relacije, ali ugovor o prevozu robe brodovima Daksina apsolutno ne stoji i apsolutno nisu tačne“, kaže zastupnik Palmalija, Aleksandar Denda.



Kompanija Palmali je tenderskoj komisiji Agencije za privatizaciju i nadležnom ministarstvu podnela prigovor zbog ovoga, ali je on odbačen, uz obrazloženje da je pobednik na tenderu ministarstvu dostavio kopije spornih ugovora, overene u Prvom opštinskom sudu u Beogradu.

"Overena kopija ugovora, na njoj postoji potvrda, u našem slučaju suda da je izvornik istovetan sa kopijom, znači da je original isti sa kopijom“, kaže Luka Andrić, državni sekretar za privredu i privatizaciju.

U kompaniji Palmali tvrde da originali pomenutih ugovora ne postoje i postavlja pitanje zbog čega komisija potvrdu verodostojnosti nije potražila od Silverstouna i Riksa, već od pobedničkog konzorcijuma.

Nadležno ministarstvo drugoplasirane upućuje na upravni spor pred Vrhovnim sudom koji bi mogao da dokaže da su ugovori falsifikovani.

“Mi ne možemo sada da sprovodimo veštačenje i da ulazimo u to, to prosto nije posao ministarstva. To je posao za sud i mi nemamo ništa protiv toga da Palmali, ako smatra da su njegova prava povređena, da on pred sudom, dakle pred nadležnom instancom, tako nešto i utvrdi“, kaže Andrić.

Osim pokretanja upravnog spora, Palmali najavljuje i podnošenje krivičnih tužbi zbog sumnje u falsifikovanje dokumanata, za sada protiv nepoznatih počinilaca.

„Ako budemo konačno i definitivno uvereni da naši dokazi su validni za naše zakonodavstvo, pokrenućemo i krivične tužbe protiv počinioca krivičnog dela falsifikata, onih koji su to podržavali, podstrekavali“, kaže Denda.

Miloš i Marko Kremić, predstavnici pobedničkog konzorcijuma Tamoza-Daksin, odbili su da sa nama razgovaraju, dok je direktor Jugoslovenskog rečnog brodarstva danas bio službeno odsutan.

Njegova sekretarica je prenela da našoj ekipi nije dozvoljeno da snimimo prilaz i zgradu u kojoj je sedište JRB. Konzorcijum Tamoza –Daksin za JRB je ponudio 32,25 miliona evra, uz investicije vredne 10 miliona.

JRB je četvrta po veličini transportna kompanija na donjem toku Dunava. Raspolaže sa 200 plovila, od toga 25 brodova. Kapacitet plovnih objekata je oko 250 hiljada tona tereta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: