Južni potok prolazi kroz Srbiju

Prema rečima ministra energetike Srbije Aleksandra Popovića, gasovod Južni potok će proći kroz Srbiju.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 11.12.2007.

15:12

Default images

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev uručio ministru Aleksandru Popoviću nacrt sporazuma kojim je predviđena zajednička izgradnja dela gasovoda Južni potok kroz Srbiju.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Popović, nacrt sporazuma se odnosi i na strateško partnerstvo Rusije i Srbije u izgradnji podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor, kao i strateško partnerštvo u modernizaciji Naftne industrije Srbije (NIS).

"Ovakav sporazum bi učinio Srbiju energetskim liderom u regionu jer činjenica da bi jedan krak Južnog potoka išao kroz našu zemlju obezbedio bi Srbiji velike prihode od tranzita, ali bi obezbedio i dugoročnu energetsku bezbednost ne samo gasom već i električnom energijom", kazao je Popović.

Ratifikovanjem i primenom tog sporazuma Srbija bi prema prečima ministra rudarstva i energerike Aleksandra Popovića postala energetski lider u regionu, jer bi izgradnja gasovoda Srbiji donela velike prihode i doprinela razvitku industrije i otvaranju novih radnih mesta. On je izrazio očekivanje da će sporazum biti usaglašen u narednih mesec dana i dodao da će dokument, na kome će možda biti izmena tokom razgovora, kada bude dostavljen parlamentu biti dostupan sudu javnosti.

Ruski ambasador Aleksandar Aleksejev je ocenio da bi potpisivanje sporazuma dovelo do novih kvalitetnih odnosa Rusije i Srbije.

Prema njegovim rečima, za stabilan razvoj svake zemlje potrebna je stabilna i moćna energetika i da je realizacija sporazuma mogućnost da se Srbija energetski obezbedi.
Aleksejev je kazao da "Rusija radi aktivno i sa vladom i sa predsednikom Srbije da se postignu zacrtani ciljevi" i naglasio da su, prema njegovom mišljenu, prve ocene te saradnje pozitivne i ohrabrujuće.

Ruski diplomata je ocenio da je reč o veoma ozbiljnom nacrtu dokumenta koji će dodirnuti energetsku bezbednost celog regiona.

"U slučaju realizacije naših planova, Srbija će preći iz statusa zemlje potrošača u tranzitnu zemlju. Osnova za odnose Rusije i Srbije je uzajamna korist. Ovo jeste primer te obostrane uzajamne koristi", rekao je Aleksejev.

Prema njegovim rečima, sve je spremno da se što pre počne sa realizacijom ovih projekata uključujući i materijalne, ekspertske mogućnosti.

"Imamo na raspolaganju sve što je neophodno. Svaki najsitniji detalj svih tih projekata biće najotvorenije i najjasnije usklađen sa našim srpksim partnerima. Radi se o tri najveća zajednička projekta čija realizacija će biti predmet dogovora između nas", naglasio je Aleksjev.

“Opasnost ’vezane trgovine’ ostaje“

''Ovo se može protumaèiti kao da je Srbija dala NIS, da bi dobila Južni potok'', kaže Zorana Z. Mihajloviæ Milanoviæ
Savetnica bivšeg potpredsednika Vlade za energetiku Zorana Z. Mihajlović Milanović kaže za B92 da će „država Srbija imati ogromne koristi od prolaska gasovoda Južni potok kroz zemlju ne samo od taksi od tranzita, već je to strateški važno za gasni sektor regiona“.

„Korist će imati i od toga što će steći određenu energetsku sigurnost u gasnom sektoru sa ozbiljnijim investiranjem u podzemno skladište gasa. Međutim, ono što brine jeste ’vezana trgovina’ odnosno ulazak strateškog partnera na mala vrata u naftni sektor“, dodaje ona.

Ona objašnjava da nije sporno da su sve kompanije dobro došle u privatizaciji NIS-a, „ali to bi trebalo da zaista znači ’sve zaintresovane’. Na ovaj način, pomenutim Nacrtom, ispada da je Gazprom vec kupio NIS“.

„Takođe se može protumačiti i kao da je država Srbija dala NIS, da bi dobila Južni potok. To otvara pitanje dalje privatizacije i budućnosti NIS-a, koji može dobiti najbolje samo i jedino putem otvorenog takmičenja, odnosno tenderom“, smatra Zorana Z. Mihajlović Milanović. Ona navodi i „da je privatizacija NIS-a izvršena, odnosno da je ministarstvo ekonomije napravilo tender kad je trebalo, do ovoga ne bi došlo“.

"Gazprom" zainteresovan za privatizaciju NIS-a

Ruska kompanija "Gazprom" zainteresovana je za učešće u privatizaciji Akcionarskog društva "Naftna industrija Srbije" (NIS), izjavio je Tanjugu predstavnik službe za informisanje u toj kompaniji Denis Ignjatjev.

Prema njegovim rečima, "Gazprom" je o spremnosti za kupovinu NIS-a već obavestio Vladu Srbije i očekuje da "srpska strana formira svoju poziciju", budući da potencijalni učesnici još ne znaju "kako Vlada vidi taj proces privatizacije".

Kada je reč o infrastrukturnom projektu "Južni potok", Ignjatjev je rekao da mu je poznata mogućnost da maršruta gasovoda prolazi preko Srbije.

"Gazprom" je sa italijanskom kompanijom ENI potpisao Memorandum o razumevanju u realizaciji projekta "Južni potok", koji podrazumeva polaganje gasovoda po dnu Crnog mora blizu 900 kilometara, od ruske do bugarske obale, dok se za izgradnju nadzemnog dela razmatra nekoliko maršruta koje prolaze preko teritorija evropskih zemalja.

U decembru 2006. sa Vladom Srbije i Javnim preduzećem "Srbijagas" ruski koncern je potpisao Memorandum o razumevanju u projektu izgradnje tranzitnog gasovoda od bugarske granice prema Nišu i dalje ka severnoj Italiji, koji bi, u dužini od 400 kilometara, prolazio kroz Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: