Sporazum sa EU za veće investicije

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ohrabriće investitore da ulažu u Srbiju, ocena je vlade i stručnjaka.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.11.2007.

15:54

Default images

Potpredsednik vlade Božidar Đelić kaže da je sporazum izuzetno snažan signal za sve domaće i strane investitore da je Srbija čvrsto i jasno na evro putu, dodajući da je to veoma važno u momentu kada oni donose odluke gde da lociraju nove pogone i otvaraju nova radna mesta.

„Prva pogodnost je za naše privrednike jer će oni po prvi put imati jedan ugovor sa EU gde će jasno biti da imamo sporazumno i stabilno 180.000 tona izvoza šećera, 63.000 hektolitarala vina i imamo pet puta više mogućnosti da izvozimo junetinu,a našim preduzetnicima se otvara mogućnost da plasiraju i mnoge druge proizvode na evro tržište“, rekao je Đelić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja kaže da svaki pozitivan korak u cilju pridruživanja EU daje veću sigurnost investitorima za ulaganje, a doprineće i povećanju zapošljavanja u Srbiji i poboljšanju životnog standarda.

Da će parafiranje sporazuma biti dobar signal za investitore smatra i ministart trgovine i usluga Predrag Bubalo, koji ističe da će povećanje ulaganja kapitala na srpsko tržište imati mnogo pozitivnih efekata.

"Ja ne gledam ovo samo kao kariku ili jedan važan dogadjaj na našem putu ka ulasku u EU, nego pre svega za osposobljavanje naše privrede i ekonomije za još brži razvoj i snažnije priključivanje nivou razvoja, onaj koji danas srećemo u zemljama EU", rekao je Bubalo.

Državna sekretarka Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja ua direktne strane investicije Jasna Matić ocenila je da je sutrašnje parafiranje Sporazuma sa EU za Srbiju od najvećeg značaja i da će doprineti povećanom prilivu investicija i poboljšanju kreditnog rejtinga Srbije.

"Vrlo brzo će se to odraziti i na naš kreditni rejting. Nadamo se da će brzo uslediti i potpisivanje i Srbija će dobiti pristup različitim fondovima i programima EU u kojima do sada nismo mogli da učestvujemo", kazala je Matićeva.

Za veću korist sačekati potpisivanje sporazuma

Saradnik Instituta za medjunarodnu politiku i privredu Mlađan Kovačević ocenio je da parafiranje sporazuma znači da Srbija, ipak, ima neku perspektivu da sklapa neke trajnije aranžmane sa EU, ali i podsetio da od parafiranja do konkretne realizacije može da prodje prilično vremena, navodeći primer Turske koja na to čeka već 20 godina.

"Srbija mora da uradi puno i u zakonodavnoj i u praktičnoj delatnosti. Ova vest će, možda, malo ubrzati aktivnost i vlade i Skupštine da se to ubrza, jer nema smisla razmišljati o brzom uključivanju u EU, ako se zemlja ne prilagodi standardima i ne vodi računa o povećanju konkurentnosti privrede", smatra Kovačević.

On je podsetio da je Srbija na rang listi zemalja po konkurentnoti, prema najnovijim podacima Svetskog ekonomskog foruma, pala za četiri mesta, odnosno na 91.

Ekonomista Jurij Bajec smatra da je najava parafiranja Sporazma dugo očekivan politički signal za Srbiju koji neopravdano kasni isključivo iz političkih razloga, a ne zbog ekonomske i tehničke nespremnosti Srbije da ispuni uslove za potpisivanje tog sporazuma.

Takvim potezom dat je pozitivan signal svim ekonomskim učesnicima, a pre svega stranim i domaćim investitorima da i u Srbiji mogu očekivati ekonomski ambijent kao i u EU, ocenio je Bajec.

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Djogović smatra da je to dobra vest, ali da ne treba previše očekivati dok se ne potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Ulazimo u jedno predvorje ugovornog aranžmana sa EU, ali na neki veći priliv investicija i pozitivne odjeke ne treba računati dok ne dodje do potpisivanja sporazuma", ocenio je Djogović.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU biće parafiran sutra u Briselu, najavio je danas Komesar za proširenje EU Oli Ren.

Jelašić:Sporazum znači i veći priliv stranih investicija

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je, povodom parafiranja Sporazuma sa EU u Briselu, da Srbija već odavno nije imala tako dobru vest i ocenio da Srbija uskoro može očekivati veći priliv direktnih stranih investicija i bolji kreditni rejting.

"Ubeđen sam da, na osnovu toga, možemo da računamo na još veće strane direktne investicije, na još više kvalitetnog kapitala koji će biti zainteresovan da uđe u Srbiju i da, naravno, putem toga osigura postojeći privredni razvoj i još više radnih mesta", objasnio je Jelašić.

Guverner NBS predočio je da će potpisivanje sporazuma sa EU biti izazov za sve reforme koje je Srbija sprovodi, jer to znači da moramo da ih još više ubrzamo i da detaljno pročitamo izveštaj Evropske komisije, vezano za sve ono što se dešava u ekonomiji u Srbiji.

Sprovođenje reformi sigurno će uticati na to kada ćemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i sa tim automatski ući u novu fazu odnosa sa EU.

"Ne samo ja, nego i ceo finansijski sektor, a ubeđen sam i ekonomija, već odavno su očekivali jednu takvu pozitivnu vest", naglasio je Jelašić.

Što se tiče toga kada i na kakav način će to imati direktan uticaj na kreditni rejting Srbije, Jelašić je rekao da će se to uskoro videti i najavio da će u januaru 2008. godine pitanje Srbije biti ponovo postavljeno sa stanovišta izvoznih agencija, dakle, kakav je rejting sa stanovišta OECD-a.

"Iskreno se nadam da ćemo konačno uspeti da krenemo s mrtve tačke - sedme, najgore, kategorije" (trenutni kreditni rejting Srbije je BB minus), rekao je Jelašić i napomenuo da bi bolji kreditni rejting Srbije značio jeftinije kredite i veći pristup našim firmama do kredinih linija u inostranstvu.

Evropska komisija: Održane osnove tržišne ekonomije u Srbiji

Evropska komisija ocenila je da su osnovi tržišne ekonomije u Srbiji održani od dolaska nove vlade, ali da postoje neslaganja različitih institucija.

"Konsenzus o osnovama tržišne ekonomije je zadržan, ali neslaganje izmedju različitih institucija raste kad je u pitanju stabilna fiskalna politika", navodi se u izveštaju Evropske komisije koji je danas predstavljen u Briselu.

Komisija je dodala da je "fiskalna politika 'relaksirana' u drugoj polovini 2006. godine i početkom 2007".

"Uprkos nekom napretku, preterani birokratski zahtevi i složeno zakonodavstvo i dalje ometaju tržište", dodaje Komisija, navodeći da je proces privatizacije državnih banaka "dobro napredovao i takmičarski duh izmedju banaka je uspostavljen na dobroj osnovi".

"Bankarski sektor je izložen relativno malom broju riskantnih aktivnosti. Taj sektor je profitabilan i uopšteno je dobar", navodi se u delu izveštaja koji se odnosi na ekonomiju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: