Grci kupili Bekovu fabriku

Grčka kompanija Lambda development kupila je na aukciji fabriku tekstilnog preduzeća Beko u stečaju za 55,8 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.08.2007.

13:53

Default images

Početna cena te imovine Beka, koja se nalazi u centru Beograda kod Kalemegdana, bila je 39 miliona evra, a za nju su se nadmetala četiri zainteresovana kupca - tri strana i jedan domaći.

Predstavnici Lambde, koji je Bekovu fabriku kupila preko firme „Property development“, registrovane u Beogradu, najavili su da će na zemljištu gde se sada nalaze napušteni proizvodni pogoni graditi hotel i stambeno naselje.

Zisimos Danilatos, predstavnik grčke kompanije, rekao je će ta kompanija uložiti 150 miliona evra u ono što Beogradu nedostaje.

"Ideja je da izgradimo luksuzni stambeni kompleks sa svim uslugama koje on zahteva. Planirana je izgradnja hotela i prodavnica", rekao je Danilatos.

Svi poverioci Beka, koji potražuju oko 35 miliona evra, biće isplaćeni posle uplate prodajne cene fabike. Među poveriocima su i bivši radnici te fabrike.

Na aukciji prodata je i Bekova prodavnica u ulici Despota Stefana po počenoj ceni od 880 hiljada evra, a kupac je takođe grčka firma Skontal limitid. Za Robnu kuću Beka u Knez Mihajlovoj 39 nije bilo zainteresovanih kupaca, pa se ona nije ni našla na javnoj prodaji.

Stečajni upravnik Beka Željko Pešut je posle licitacije rekao da je zadovoljan prodajom i dodao da je deo neisplaćenih zarada radnicima uplaćen iz sredstava od prethodne prodaje poslovnih objekata.

Prodajom i prodavnice u stečajnu masu Beka slilo se više od 56 miliona i 500 hiljada evra. Primenom uredbe o nagradama za stečajne upravnike neočekivano uspešna prodaja fabrike mogla bi donese dobit i Željku Pešutu

Na aukciji nije bilo zainteresovanih za prodavnicu u Knez Mihailovoj. Na prodaju čekaju mašine i još 4 fabrike u Srbiji, odmaralište u Belanovici, ali trebalo bi da bude rešeno i pitanje vlasništva nad imovinom u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Makedoniji.

Nekada najuspešnija srpska tekstilna kompanija otišla je u stečaj 2003. godine zbog duga od oko 6 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: