Na jesen e-poslovanje i u Srbiji

Elektronsko poslovanje u Srbiji trebalo bi da počne na jesen, posle obuke kadrova u regionalnim privrednim komorama, kažu u PKS.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2007.

12:40

Default images

Donošenjem Zakona o elektronskom potpisu, prošle godine, stvoreni su preduslovi za obrazovanje sertifikacionih tela u Srbiji koji će izdavati digitalne (elektronske) sertifikate, izjavio je vršilac dužnosti predsednika PKS Stojan Jevtić.

To će, kako je naveo, omogućiti domaćim preduzećima da putem Interneta, odnosno elektronskim putem, potpisuju zaključnice, ugovaraju poslove i zaključuju ugovore.

Najveći problem kod elektronskog poslovanja (e-poslovanja) je to što su dokumenti koji se prosleđuju putem Interneta vrlo osetljivi i treba ih zaštititi od hakera i zloupotrebe.

Elektronski sertifikat koji će izdavati Sertifikaciono telo PKS omogućava identifikaciju preduzeća i garantuje za istinitost podataka koji se pojavljuju u ličnoj karti tog preduzeća.

Kod e-poslovanja se najčešće postavlja pitanje ko je uputio dokument u elektronskoj formi i da li je nešto menjano u dokumentu.

Pitanje je, zatim, i da li je neovlašćeno lice imalo uvid u dokumente koji su predmet poslovanja i pregovora, kao i da li postoji preduzeće koje poriče da je elektronskim potpisom overilo neki ugovor, čulo se u PKS.

Bezbednosni segment je vrlo bitan i taj sistem, između ostalog, funkcioniše tako da potpis bivšeg direktora može odmah da se opozove, a elektronski potpis ne važi bez smart kartice.

Sertifikaciono telo PKS će u svom radu koristiti oprobani i u praksi provereni softver firme "Kor Strit" (Core Street) koji u SAD-u koristi državna uprava.

CA PKS će sa preduzećima u Srbiji komunicirati preko WEB portala Komore, a otpočinjanju celog projekta prethodi obuka kadrova u regionalnim privrednim komorama i edukacija privrednika da elektronsko poslovanje predstavlja svojevrsnu uštedu vremena i formulara.

Evropska unija je taj oblik poslovanja uredila pre sedam godina, uključujući i sve detalje oko elektronskog potpisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: