Kosovo: Tender za drugog operatera

Na tenderu za drugog operatera mobilne telefonije na Kosovu učestvovaće četiri potencijalna kupca.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2007.

19:21

Default images

Kosovska telekomunikaciona agencija saopštila je da na tenderu učestvuju Mobilkom iz Austrije, "Team Kosova", "Kosmocell" i konzorcijum firmi "IPKO net" i Telekoma Slovenije.

Među njima nema operatera iz Srbije, tačnije Telekoma, koji je već ranije saopštio da neće učestvovati na tenderu, jer ima licencu iz 1997. godine, koja kako tvrde u Telekomu još uvek važi.

Direktor direkcije za mobilnu telefoniju u Telekomu Srbija Vladimir Lučić za B92 kaže da ta kompanija nije učestvovala na tenderu, jer već ima licencu koja je plaćena 125 miliona maraka.

"Mi smatramo da imamo licencu i da nam je niko ne može oduzeti, jer ta licenca je faktički stečeno stanje na terotoriji Kosova. Takođe, smatramo da ni ovaj tender nije regularan sa stanovišta Unije za telekomunikacije, jer ne postoji specijalan kod za Kosovo tako da se faktički, bilo koga da proglase za pobednika oni njemu ne mogu dati novi kod, to regulatorno telo Kosova", kaže Lučić.

Predsednik Upravnog odbora Kosovske telekomunikacione agencije Anton Beriša, međutim smatra da zbog drugog operatera mobilne telefonije na Kosovu kosovski Srbi neće imati problema sa korišćenjem mobilnih telefona.

On dodaje da "sami Srbi u Srbiji nemaju više srpskog operatera, imaju norveškog operatera. To je komercijalna stvar i mi svi treba da se oslobodimo nacionalnih operatera. Mislim da  u Evropi je trend da svi ovi veliki operateri kupuju jedan po jedan mali. Znači, nije stvar u vlasništvu, stvar je za građane u servisima i cenama".
Predhodni tender poništen
Međutim, saradnja kosovskih i srpskih telekomunikacionih kompanija je već dovoljno problematična. Osim što su na Kosovu isključivani predajnici Telekoma i Telenora, u Prištini se najavljuju i tužbe protiv ovih kompanija. Naime, kako su nedavno objavili neki prištinski mediji, kompanija “Pošta i telekom Kosova” tužila je norveški Telenor, a najavljena je i tužba protiv Telekoma Srbije.

Na tu najavu Vladimir Lučić iz Telekoma Srbije odgovara da je ”ta najava smešna. Jedini koji, po nama, nelegalno posluju jeste upravo taj operater, jer koristi međunarodni internacionalni kod za mobilnog operatera i jedini koji treba da tuži nekoga tamo jeste Telekom Srbije, jer su Telekomu Srbija srušeni bez ikakvog razloga 14 baznih stanica”.

Odluka o tužbi protiv Telenora podignuta je zbog štete koju je norveška kompanija prouzrokovala jedinom lokalnom operatoru mobilne telefonije Vala, postavljajući antene na teritoriji Kosova i Metohije.

Predstavnici Telenora su saopštili da nisu obavešteni o ovoj tužbi i nedavno za B92 izjavili da su odustali od konkursa za dobijanje licence za poslovanje na Kosovu.

Anton Beriša za B92 kaže i da niko nije odbijen na tenderu i da su sve kompanije mogle da konkurišu za licencu. "Imamo da je i UNMIK deo procesa, iako je po zakonu to transferisana vlast, ali UNMIK će da učestvuje u procesu evaluiranja i u takozvanoj Komisiji za nadgledanje. Sad mi čekamo da oni nominuju njhove predstavnike i onda su to čiste, profesionalne procedure i administrativne oko tog procesa i mi se nadamo da će to za dve tri nedelje da se okonča", objašnjava Beriša.

Ovo je druga licitacija za drugog operatera mobilne telefonije, pošto je prva oglašena nevažećom zbog, kako je obrazloženo, nepoštovanja procedure pri izboru pobednika - kosovsko-slovenačkog konzorcijuma Mobikosa i Mobitela. Ponude će razmatrati komisije koju čine predstavnici KTA, Vlade Kosova i UNMIK-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: