Utajeni porez "težak" kao NIP

Do decembra 2006. u Srbiji utajeno 16,16 milijardi dinara poreza, dok je državni budžet "kraći" za više od 220 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.01.2007.

12:00

Default images

U razvijenim zemljama gde je plaćanje poreza obaveza koju gotovo niko i ne pomišlja da izbegne, utajivači su na udaru ne samo poreske policije već i javnosti. U Srbiji, ali i u drugim zemljama sa tek uspostavljenom poreskom disciplinom, poreski obveznici se međusobno pomažu i hvale kako i za koliko su uspeli da "zakinu" državni budžet.

Procenjuje se, međutim, da su poreski obveznici utajili najmanje milijardu evra. Da je reč o velikoj sumi novca govori i podatak da će ove godine nivo stranih investicija dostići oko dve milijarde evra, dok je ukupan Nacionalni investicioni plan (NIP) težak oko 1,6 milijardi evra.

Jedan od glavnih krivaca za slabu disciplinu poreskih obveznika je pravosudni sistem koji ili nije u stanju da se izbori sa korupcijom ili ne nudi odgovarajuće presude kojima se sankcionišu utajivači poreza.

Tužilaštvima je podneto 1.330 krivičnih prijava protiv 1.586 osoba zbog 1.737 krivičnih dela. Najviše utajenog poreza oko 7,5 milijardi dinara odnosi se na porez po odbitku.

Zbog izbegavanja plaćanja poreza na dodatu vrednost, državna kasa oštećena je za 4,7 milijardi dinara, dok je minus zbog izbegavanja plaćanja poreza na promet premašio dve milijarde dinara.

Na osnovu akciza utajeno je 1,4 milijarde dinara, a po osnovu poreza na dobit preduzeća 132 miliona dinara.

Prema procenama Poreske uprave, do kraja godine bruto prihodi od poreza naplaćenog tokom 2006. godine iznosiće oko 710 milijardi dinara, koliko je bilo i planirano. Iskustva poreznika, takođe, govore da se tzv. fantom firme najčešće koriste za prikrivanje poreza na dodatu vrednost. Otkriveno je 308 takvih preduzeća koja funkcionišu kao sateliti legalnih firmi i dobar su paravan za utaju poreza.

Protiv 526 odgovornih u tim firmama koji su utajili više od 6,7 milijardi dinara podneto je 329 krivičnih prijava. Prema podacima Poreske uprave, ukupna vrednost robe koja služi kao dokaz u pretkrivičnom postupku je 47,78 miliona dinara.

Sumirajući rezultate rada Poreske uprave, državni sekretar u Ministarstvu finansija Vladimir Ilić rekao je da se slaže sa ocenom privrednika da su im poreski nameti previsoki, ali je dodao da je, uprkos tome, srpski poreski sistem izuzetno privlačan stranim investitorima.

U prilog tome, Ilić je naveo ukidanje poreza na fond zarada, na finansijske transakcije, smanjenje poreza na zarade i poreza na dobit. Prema njegovim rečima, od 2004. godine, prihod po osnovu poreza rastao je po stopi od oko 30 odsto, a ove godine zabeležen je rast od oko 16 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: