Srbija

Sreda, 08.10.2014.

12:45

"Dvorac duhova" izdaju na pola veka

Opštinska komisija za sprovođenje postupka davanja u zakup objekta ovih dana raspisala je javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup dvorca u Beočinu.

Izvor: Radio 021.rs

Default images

Opština Beočin izdaje dvorac u zakup na 50 godina, uz napomenu da on nije u upotrebi od 1988, kao i to da je proglašen za Spomenik kulture 1997. godine.

Tako se na javnoj ponudi našao jedan od najlepših dvoraca u Vojvodini, nekadašnji dom bogataške porodice Ede Špicera, jednog od vlasnika "Beočinske cemenare", sagrađen još 1890. godine. Skoro četvrt veka ovo velelepno zdanje, građeno na prelazu između dva veka i na kome su primetni gotovo svi graditeljski pravci – od romantike, preko renesanse, baroka, do jugend stila, nalazi se u veoma lošem stanju i samo je pitanje dana kada će se potpuno urušiti.

Godinama ga zovu "kućom sova i slepih miševa", a svojevremeno je bio biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu. Do kraja prošlog veka bio je ekskluzivan restoran s prenoćištem, u kome su odsedali strani lovci.

Posle privatizacije "Podunavlja", u čijem je zakupu bio, ostao je prazan i počeo da propada.

Nekada atraktivni dvorac privlačio je mnoge filmske producente i reditelje, pa je u njemu film snimao Klint Istvud, ali i Emir Kusturica. Za njega je poslednji bio zainteresovan biznismen iz Nemačke Klaus Vajs. On u zakupu ima desetak dvoraca u Nemačkoj i Austriji, koje je pretvorio u luksuzne restorane s apartmanima za bogatu klijentelu. To je planirao i s Špicerovim dvorcem, potpisao dokument o namerama s opštinom Beočin, ali se razboleo i posao je propao.

Procenjivano je da za sanaciju dvorca treba više od milion dinara, prenosi Dnevnik. Kako toliko novca opština nema, odlučeno je da se objekat izda u zakup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

1 d

Svet

Sledi novi talas bankrota? Ovaj sektor puca

Nakon rasta u februaru, nemački ugostitelji su u martu opet poslovali slabije. Promet je realno opao za 2,4 odsto, a nominalno za 1,5 odsto, saopštio je u utorak Savezni zavod za statistiku.

19:22

21.5.2024.

1 d

Podeli: