Hrvati sigurni: Do kraja godine smo u Srbiji

Nakon Slovenije, hrvatska struja trošiće se i u Srbiji. Uslov je da se izmire dugovanja EPS-u, a u HEP-u očekuju da će to biti rešeno do kraja godine.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2017.

10:59

Hrvati sigurni: Do kraja godine smo u Srbiji
Foto: Thinkstock

Dva srbijanska grada, Kraljevo i Valjevo, odlučila su na javnom konkursu da promene dobavljača električne energije, odnosno ubuduće će struju za javnu rasvetu kupovati od HEP-a.

Hrvatski mediji su preneli i da im je Srbija postavila samo jedan uslov - moraju prvo da podmire dugove Elektroprivredi Srbije.

U HEP-u očekuju da će taj proces do kraja godine biti rešen.

"Na što bi to ličilo da sada svako ko duguje nekome za električnu energiju ili gas, u jednom trenutku kaže: pa dobro, sada ću promeniti sbabdevača, snabdevaće me neko drugi", izjavio je Aleksandar Antić, ministar energetike.

"Takva prepreka i barijera na tržištu ne postoji u Hrvatskoj i u Sloveniji. Prema našim zadnjim informacijama, očekuju da će taj proces do kraja godine biti rešen", istakla je Tina Jakaša, direktor HEP snabdevanja.

Energetsko tržište u Srbiji liberalizovano je pre četiri godine. Hrvatski mediji navode i da HEP već snabdeva tamošnju kompaniju Cimos. Iako Elektroprivreda Srbije gubi monopol, to ih ne zabrinjava, zadržavaju 98 odsto tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: