Gradonačelnik: Uber u Zagrebu? Trla baba lan...

Uber je juče stigao i u Zagreb, ipak gradonačelnik Zagreba Milan Bandić tvrdi da je reč o dezinformacijama, jer kompanija za to nema potrebne dozvole.

Region

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 23.10.2015.

17:36

Default images
Foto: Beta/AP

Na opasku novinara da se kompanija danas predstavila i počela da radi, Bandić je kazao: "Ko vam je rekao da Uber dolazi? Ne širite dezinformacije. Mogli su se oni svojoj babi predstaviti. To su njihove želje. Ne mogu raditi bez dozvola Zagreba i resornog ministarstva, a njih nemaju ", piše portal Seebiz.

Zagrebački gradonačelnik tvrdi da će Uber moći da počne da vozi samo ako se dogovore i s postojećim taksistima.

"Sve ostalo je trla baba lan da joj prođe dan", dodao je Bandić.

Mnogi drugi mediji, kao i sajt Ubera, prenose čak i slike prvih Zagrepčana koji su koristili njihove usluge.

Uber je tehnološka platforma koja spaja putnike s vozačima i nudi im povoljnu vožnju koja se, takođe, plaća preko mobilne aplikacije, a sve se to ostvaruje pritiskom na ekran pametnog telefona, piše portal Index.hr. U zavisnosti od vrste, vozači su obični građani ili profesionalni vozači.

Takve usluge Uber već nudi u 61 državi širom sveta, uključujući 21 državu članicu Evropske unije, a u Zagrebu posluje kao Uber X.

Taksisti širom sveta se bune protiv njih, jer su jeftiniji, a ne plaćaju doprinose.

Aplikacija za korišćenje sistema dostupna je na svim iOS i Android pametnim telefonima. Koristi GPS karte da pronađe najbližeg dostupnog vozača, koji je od korisnika najčešće udaljen svega nekoliko minuta.

Posle poslatog zahteva, korisnik može da vidi fotografije svih vozača u blizini, njihovo ime i registraciju vozila, a ima i mogućnost da na mobilnom telefonu prati dolazak vozila u stvarnom vremenu.

Aplikacija zatim javlja korisniku da je vozač stigao, tako da su dani čekanja taksija napolju na kiši stvar prošlosti, navedeno je u tekstu.

Uber je korisnicima dostupan u svako doba dana ili noći i mnogo je jeftiniji od većine tradicionalnih taksija. Prema navodima sajta Netokracija.hr, samo u Zagrebu više od 13.000 korisnika već je preuzelo Uber za ajfon (iPhone), Android i vindouz fon (Windows Phone) uređaje i očekuje da primi prve putnike u svoja vozila.

Svaki vozač na platformi uUer X u Zagrebu je u potpunosti kvalifikovan profesionalac s komercijalnom dozvolom, koji prolazi temeljne provere prošlosti i lekarske preglede. Pored toga, reč je o privatnicima koji su fleksibilni kada je u reč o izboru toga kada i koliko će da rade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: