Šta će Milo nenajavljen kod šeika?

Crnogorski premijer Milo Đukanović razgovarao je s princom UAE Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom o jačanju ekonomske saradnje dve zemlje, saopšteno je iz vlade.

Region

Izvor: B92

Utorak, 14.04.2015.

14:53

Default images
Foto: Beta/AP

Jučerašnja poseta Đukanovića Emiratima nije bila zvanično najavljena i usledila je desetak dana nakon što je Rojal grupa iz Abu Dabija, iza koje stoji petrohemijska grupacija u vlasništvu porodice Al Nahjan, saopštila da odustaje od zakupa i izgradnje turističkog naselja na "Kraljičnoj plaži", jednoj od najatraktivnijih uvala na crnogorskom primorju.

U saopštenju crnogorske vlade navodi se da su šeik Mohamed i premijer Đukanović "podrobno razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima kao i o pitanjima od regionalnog značaja".

"Posebno je bilo reči o mogućnostima jačanja ekonomske saradnje između Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Izražena je puna spremnost da vlade dvije zemlje opredele prioritetne projekte u tom cilju", ističe se u saopštenju.

Rojal grupa iz Abu Dabija bila je zainteresovana za dugorični zakup "Kraljičine plaže", između Budve i Bara, i u taj projekat je planirala da uloži 180 miliona evra. Protiv tog posla bila je manja članica crnogorske vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija (SDP), koja je izrazila sumnju u korupciju.

Dobri poznavaoci prilika na Srednjem istoku i načina poslovanja u arapskom svetu ukazuju i na suparništvo petrohemijskih monarhija sa tog prostora i preziciraju da su se interesi Katara i Emirata dotakli na Balkanu.

Pojedini podgorički mediji su, pozivajući se na diplomatske izvore, objavili da iza odustajanja Rojal grupe stoje pritisci zapadnih zemalja koji su usmereni na "otvaranje prostora investitorima iz Katara, najvećeg rivala Abu Dabija kada je reč o ulaganju na evropskoj teritoriji".

U Crnoj Gori je Katar prisutan kroz projekat izgradnje turističkog kompleksa kod Tivta, gde katarski državni fond "Katar diar" planira da uloži 350 miliona evra.

Prema diplomatskim izvorima pojedinih podgoričkih medija, dve grupe investitora iz Persijskog zaliva imaju različit tretman u zapadnom svetu koji u mnogo većoj meri preferira Katar, što potvrđuje broj investicija, naročito u Velikoj Britaniji, ali i u ostalim zemljama zapadne Evrope.

U Srbiji su Emirati prisutni kroz projekat "Beograd na vodi", aviokompaniju Etihad koja je suvlasnik Er Srbije, te u vojnoj industriji. Suparnički Katar ervejz planira da se probije u Hrvatsku i Sloveniju, a Doha je zainteresovana i za druge projekte u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

20 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: