Region

Petak, 01.08.2014.

12:42

Ako želite, Goli otok može biti vaš

Hrvatska je na prodaju ponudila bivši logor na Golom otoku i nekadašnju političku školu u Kumrovcu, rodnom mestu Josipa Broza, piše Jutarnji list.

Izvor: Beta, Jutarnji list

Default images

Te dve lokacije nalaze su na spisku 100 nekretnina u državnom vlasništvu koje je Državna kancelarija za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) odlučila da proda ili iznajmi.

Svi zainteresovani pozvani su da do 15. septembra dostave ideje o njihovoj nameni. Nekadašnji ozloglašeni logor za Informbirovce na Golom otoku čije se zapuštene zgrade i prateći objekti prostiru na 4.500 kvadratnih metara već godinama propada.

"Hteli bismo da osiguramo uslove da se na Golom otoku napravi memorijalno-turistički kompleks. Tamo postoje delovi koji su predvidjeni za turizam. Međutim, nije poenta u tome da mi kao državno telo izmišljamo i predlažemo kako staviti u funkciju te objekte", rekao je direktor DUUDI-a Mladen Pejnović za zagrebački dnevnik.

On je objasnio da će i na Golom otoku i svugde drugde gde se nude državne nekretnine moći da se radi samo u skladu s prostornim planovima, te da će se nekretnine i prodavati i iznajmljivati.

Saborski Odbor za ljudska prava na predlog udruženja bivših logoraša "Ante Zemljar" još pre pet godina je pokrenuo inicijativu da se donese poseban zakon o Spomen području Goli otok.

Ministarstvo kulture saopštilo je početkom godine da nema novca za formiranje i održavanje takvog spomen područja, podseća Jutarnji list.

List navodi da se zapuštene zgrade bivšeg zatvora nalaze na jugozapadnoj obali Golog otoka. Zatvorski kompleks sastoji se od upravne zgrade izgrađene 1950. od kamenih blokova koje su ručno klesali zatvorenici.

Tu su ostaci zgrade za prijeme i otpuste, zgrada u kojoj su se nalazile karantin i bolnica, raportna zgrada, potom kompleks "žica" kako su zatvorenici nazivali skup građevina opasan žicom u kojima su bile barake za spavanje.

Među 100 ponuđenih nekretnina je i bivša politička škola u Kumrovcu, rodnom mestu doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita u hrvatskom Zagorju, gde su se svojevremeno školovali budući partijski kadrovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

1 d

Podeli: