Region

Utorak, 11.03.2014.

15:25

Deripaska tužio Crnu Goru

Centralno-evropska aluminijumska kompanija deo EN Plus grupe ruskog milijardera Olega Deripaske, objavila je da je međunarodnoj arbitraži tužila vladu Crne Gore

Izvor: Beta

Default images

Kompanija traži više od 600 miliona evra odštete, prenosi ruska pravna informaciona agencija (RAPSI).

CEAC je jedan od najvećih deoničara i poverilaca Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Ruska kompanija navodi da se crnogorska vlada mešala u proces ulaganja i time joj nanela velike štete i na kraju gubitak same investicije, piše agencija.

Ruska kompanija je podnela prvi zahtev za arbitražu krajem 2013, i tražila 100 miliona evra odštete. Kompanija je optužila crnogorsku vladu za kršenje prijateljskog sporazuma o poravnjanju u vezi KAP-a koji su potpisali CEAC i vlada Crne Gore 2010, što je kasnije dovelo do stečaja u KAP-u, podseća ruska agencija.

CEAC je predložio da se spor reši u avgustu 2013. a pošto dve strane nisu uspele da postignu uzajamno prihvatljiv sporazum o tom pitanju u roku od šest meseci kompanija je zatražila arbitražu.

Vada Crne Gore je u julu prošle godine proglasila stečaj KAP-a, a u oktobru je proglašen bankrot kompanije koja je bila u ogromnim dugovima. Ukupni dugovi KAP-a su bili 350 miliona evra što je deset posto BDP-a Crne Gore. Vlada i Deripaskina kompanija su bili većinski vlasnici KAP-a sa po trećinom kapitala.

Vlada Crne Gore je zatim raspisala oglas o prodaji imovine KAP-a i prihvatila ponudu nikšićkog preduzeća Uniprom koje se bavi proizvodnjom tečnog metala.

Najveći poverilac fabrike je država koja je prijavila potraživanja od oko 148 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ruski tankeri stoje prazni širom sveta?

Gotovo svaki ruski naftni tanker koji je pod sankcijama stoji nekoliko meseci nakon uvođenja ograničenja, što pokazuje kako sankcije SAD mogu da poremete lanac snabdevanja ruskom naftom.

8:03

21.5.2024.

14 h

Podeli: