Region

Utorak, 09.12.2014.

09:38

CG odlučila: Auto put do Srbije

Skupština Crne Gore potvrdila je projekat Vlade za izgradnju auto-puta od Bara do granice sa Srbijom, krupan poduhvat koji će povećati zaduženost zemlje.

Izvor: Beta

Default images

Skupština je u ponedeljak potvrdila plan Vlade da počne izgradnja prve deonice od 42 kilometra auto-puta, koja će se većinom graditi novcem kineske, državne "Eksim banke".

Protiv odluke Vlade da uđe u posao s kineskim kompanijama, vrednosti 810 miliona evra za prvu deonicu puta, bila je opozicija koja Vladi zamera što je investitora oslobodila poreza.

Opozicija ocenuje da je izgradnja auto-puta "visokorizičan projekat", da nije rentabilan i da će povećati dug države.

Vlada odbacuju te ocene i ističe da je dobro što će put povezati jug i sever zemlje, kaže da je ponuda kineske kompanije bila najpovoljnija i da je projekat ekonomski opravdan.

Očekuje se skori početak radova, dok kineski investitiri najavljuju završetak prve deonice za četiri godine.

Ukupna dužina budućeg auto-puta je 169 kilometara.

Država se za gradnju auto-puta zadužila kod kineske banke za 687 miliona evra, dok će ostatak od 120 miliona evra obezbediti Vlada.

Novac je pozajmljen na 20 godina s kamatnom stopom od dva odsto i počekom od šest godina.

Većina ekonomskih stručnjaka je, međutim, ukazala da je projekat skup i da je "bomba za fiskalni sistem države" koja je zbog auto-puta prinuđena da poveća zaduživenje.

Dug Crne Gore se poslednjih godina udvodstručio i iznosi 58 odsto BDP-a. Po nekim procenama, kreditiranje puta će povećati državni dug na oko 73 procenta BDP.

Svetske agencije za kreditni rejting "Mudis" i "Standard i Purs" su na odluku Crne Gore o izgradnji auto-puta reagovale smanjenjem njenog kreditnog rejtinga i ocenom o pogoršanju perspektive crnogorske privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: