Srbija

Četvrtak, 02.03.2017.

19:27

Matijević: Moram šećeranu, da ne bi kupio Kostić

Vlasnik Industrije mesa "Matijević" Petar Matijević rekao je da je zainteresovan za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju i kikindske firme Banini.

Izvor: Beta

Matijević: Moram šećeranu, da ne bi kupio Kostić
Foto: Tanjug

Kako je rekao, želi da kupi te firme jer se bave istim delatnostima kao i njegova kompanija.

On je istakao da je njegov interes za kupovinu šećerana u Crvenki i Žablju, koje su u vlasništvu grčke kompanije Helenik, da spreči da ih kupe velike kompanije - Sunoko u vlasništvu Miodraga Kostića ili konzorcijum hrvatske kompanije Viro i francuske grupe Kristal junion.

"Uzgajam šećernu repu na 5.000 hektara i ne želim da šećerane kupi neka velika, monopolska firma koja će oboriti cene repe. Ne mogu da prestanem sa uzgajanjem repe jer moram da poštujem setveni red i godišnje menjam vrstu kulture na njivi", rekao je Matijević.

Dodao je da obrađuje više od 33.000 hektara zemljišta od čega u Srbiji 32.000, a u Hrvatskoj 1.600 - 1.700 hektara.

Kompanija Sunoko, prema njegovim rečima, ima male šanse da šećerane u Crvenki i Žablju priključi svojim, jer već pokriva 70 odsto tržišta i teško će dobiti dozvolu antimonopolske komisije.

"Srpske kompanije treba da se bore da izvoze gotove proizvode ,jer su skuplji, a ne jeftine sirovine, kukuruz, pšenicu i ostale. Moja kompanija izvozi mesne prerađevine u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", rekao je Matijević.

Konditorska industrija Banini, koja je u stečaju i čiju je aukcijsku dokumentaciju Matijević platio 500.000 dinara, po njegovoj proceni ne vredi više od 15 miliona evra, kolika je početna cena i koliko je on spreman da plati.

"Još proučavamo dokumentaciju za Banini, ali da firma valja ne bi se prodavala. Fabrika dugo ne radi, nisu sve mašine u vlasništvu jer su pod hipotekama, dosta je radnika", rekao je Matijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: