Je li ovo rat: Monsanto odbija, Bajer ne odustaje

Američki gigant u proizvodnji pesticida, đubriva i GMO Monsanto odbacio je i uvećanu ponudu za preuzimanje nemačkog proizvođača lekova i hemikalija Bajera.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.07.2016.

09:27

Je li ovo rat: Monsanto odbija, Bajer ne odustaje
Foto: Thinkstock

Bajer je prošle nedelje povećao svoju ponudu za preuzimanje Monsanta sa 62 milijarde dolara na oko 65 milijardi dolara ili 125 dolara po akciji. To bi bilo najveće preuzimanje u istoriji nemačkog preduzeća.

Kompanija Monsanto je saopštila da je revidirana ponuda neodgovarajuća, isto kao što je navedeno za prvu ponudu. Monsanto, sa sedištem u Sent Luisu, naveo je da ostaje otvoren za razgovore sa Bajerom i drugima oko mogućeg dogovora.

Bajer je saopštio da je razočaran drugim odbijanjem ponude.

"Revidirana ponuda za kupovinu u gotovom je odlična prilika i predstavlja sigurnu vrednost za akcionare Monsanta koja bi stigla u jeku loših poslovnih pokazatelja i revidiranja srednjoročnih izgleda Monsanta na dole", navodi se u saopštenju Bajera koji je ipak dodao da se raditi na daljim pregovorima.

Najava o mogućem sklapanju sporazuma u maju izazvala je uzbunu u Nemačkoj, gde je javno mnjenje izrazito protiv genetski modifikovanih organizama.

Strahuje se najviše da će Bajer na taj način da uvede genetski modifikovane kulture u Evropu, gde se one jako malo gaje, kao i da bi se mogao promeniti stav nemačke vlade o Monsantovom pesticidu Raundap, za koji se sumnja da je kancerogen zbog čega se u EU raspravlja o njegovoj eventualnoj zabrani.

Akcije Monsanta izgubile su 11 centi u popodnevnom trgovanju i prodavale su se za 106,2 dolara po komadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: