Naše maline izgubile stari sjaj, komšije rekordno

Kiša, sneg, led i mraz su bili najveći neprijatelji poljoprivrednika koji nisu na vreme uspeli da zaštite svoje malinjake.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

14:55

Naše maline izgubile stari sjaj, komšije rekordno
Foto: Thinkstock.com

Iako su vremenske nepogode nanele štetu poljoprivrednicima koji se bave uzgojem jagodičastog voća na zeničkim poljima, u hladnjačama u kojima se skladišti i vrši otkup plodova očekuju rekordni otkup jagodičastog voća na kraju sezone.

Elvir Buljić u zeničkom selu Kasapovići, od zasađenog dunuma malina očekuje tonu plodova. Ugovor o otkupu je već potpisao, iako ne zna kolika će otkupna cena biti na kraju sezone.

"Za malinarstvo sam se odlučio zbog teške finansijske situacije i ekspanzije malinarstva na našim područjima. Već tri godine obrađujem ovaj malinjak i ovo je ujedno i izvor mojih prihoda. Kao i svake godine otkupna cena nije poznata sve do kraja sezone i nismo baš zadovoljni time, ali mora se raditi", kazao je Buljić.

Meštanin Željeznog Polja Šaban Aganović zaposlen je na plantažama malina i jagoda Natural Fooda u mestu Jezero. Malinar je već četiri godine, tako da mu posao ne predstavlja neko opterećenje.

"Ovde nas ima četiri ili pet koji smo zaposleni na neodređeno, jer radimo i preko zime kada ima posla u plastenicima, gde pripremamo sadnice za proleće. Ovo je prva godina da je na našoj plantaži rodila jagoda, a plod je premašio i naša očekivanja", izjavio je Aganović.

Svakog dana od devet sati ujutro pa do poslepodne na plantaži su angažovani školarci koji dođu da zarade sebi džeparac, kao i mladi ljudi koji su nezaposleni.

"Da nije ove dece berača ne bi stigli sve da poberemo. Ove godine imamo osam dunuma zasađenih jagodama i sve je dobro rodilo, možda i bolje nego što smo očekivali, tako da nema njih, pola bi sigurno propalo", dodao je Aganović.

"Iako je bila teška godina sa mrazom, ledom i kišom, to nije bitno uticalo na kvalitet proizvoda. Uprkos svim problemima, danas imamo oko 1.300 kooperanata sa područja Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom da je zbog povećane vlage dosta parcela ugroženo, nismo sigurni o kojim količinama otkupa će se raditi, ali sigurno će biti minimalno u prošlogodišnjem nivou. Godina je čudna i po berbi i prijemu, a sve zbog vremenskih uslova", rukovodilac podružnice Natural Food Željezno Polje Suvad Hadžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: