Otimaju “Lolinu“ fabriku

Proizvodnja otkovaka u Lešku kod Leposavića na udaru Kosovske agencije za privatizaciju. Traže da se registruju u Prištini ili će ih likvidirati, pišu Novosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

13:58

Default images

Nekdašnjo pogon Kompanije "Lola“ iz Beograda, Fabrika otkovaka "Lola-fot“ u Lešku kod Leposavića, uprkos svim nedaćama sa kojima se poslednjih godina suočava (fizička odvojenost od Srbije, nemogućnost nabavke repromaterijala, otežani plasman i izvoz, nejasan status) dobro radi i veći deo svoje proizvodnje plasira kupcima u Rusiji, Italiji i još nekoliko zemalja.

Mada je i ovoj fabrici, poput mnogih drugih na severu Kosova, pretio "katanac“, radnici, mahom visokokvalifikovani i iskusni metalci, predvođeni višegodišnjim direktorom - inženjerom Vukojem Vukojevićem, nisu dozvolili da propadne i da njihove porodice ostanu "bez hleba“. Još se žestoko bore i sve je, počev od kruga do proizvodnih hala, "pod konac“, ali, pitanje je koliko će još izdržati, jer iz Prištine svakodnevno stižu pretnje da će ih "raspustiti“, odnosno likvidirati i prodati, verovatno nekom Albancu sa druge strane Ibra.

Ako država Srbija nešto ne preduzme, čeka nas ista sudbina koju je nedavno doživeo naš pogon u Štrpcima. Iz Prištine su, zasad, "bacili oko“ na 11 preduzeća na severu Kosova, predstavnici njihove Agencije za privatizaciju bili su i kod nas, traže da se registrujemo u Prištini ili nam, u suprotnom, već u septembru preti privatizacija po njihovim pravilima i, najverovatnije, likvidacija - kaže Vukojević.

Mi se sa tim nikada nećemo složiti, ako bi se realizovale namere Prištine bio bi to direktan pritisak na Srbe iz Leposavića i Leška da se sele. Rekli smo to i našim političarima i zatražili zaštitu. Naš status potpuno je nejasan, Srbija nas smatra svojom fabrikom, jer smo registrovani u Beogradu, u Prištini tvrde da smo kosovski, jer su nam sva imovina i ljudi na Kosovu. Da bismo radili i opstali na Kosovu traže da se registrujemo u Prištini, u suprotnom, prete nam gašenjem. Ako pokušamo registraciju, postavlja se pitanje: ko će se pojaviti kao vlasnik. Trenutno smo Društvo sa ograničenom odgovornošću, blizu 66 odsto kapitala je u vlasništvu "Lola-sistema“ iz Beograda, 33 odsto je vlasništvo države Srbije, ostalo je u vlasništvu radnika i malih akcionara - žali se Vukojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: