Arbitraža završena u korist Srbije

Arbitraža koju je pokrenula grupacija Alpina PORR vezano za koncesiju kroz Srbiju je završena u Parizu u korist države Srbije, kaže Milutin Mrkonjić.

Izvor: B92

Subota, 20.04.2013.

15:41

Default images

"Lepa vest je da je arbitražom odbijen zahtev tog konzorcijuma, da dobiju naknadu od oko 71 milion evra," istakao je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Odlučeno je i da se vrati novac iz garancije od oko 10 miliona evra koliko je Srbija povukla, dodao je Mrkonjić.

Koncesionari za izgradnju autoputa Horgoš - Požega, austrijski konzorcijum Alpina i PORR, raskinuli su jednostrano 16. decembra 2008. godine ugovor o koncesiji jer ih je, kako su tada obrazložili, Vlada Srbije onemogućila da zatvore finansijsku konstrukciju za taj projekat.

Koncesionari su pred arbitražom u Parizu, u maju 2009. godine, pokrenuli postupak sa zahtevom za obeštećenje na ime izgubljene dobiti i ulaganja u koncesiju od čak 71 milion evra.

Srbija je, pred sudom u Austriji, najpre izgubila, a onda je država, drugostepenom izvršnom presudom, uspela da povuče bankarsku garanciju od 10 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: