Dugalić: Banke ne iznose profit

Premijer Dačić da objasni izjavu da su banke iznele 1,5 milijardi evra profita u proteklih 1,5 godin, kaže predsednik Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

10:29

Default images

Stvarno bismo voleli da znamo o kojim parama je reč, rekao je Dugalić za "Politiku", koja podseća da je Dačić izjavio da "to nije nelegalno, ali je društveno neodgovorno".

Dugalić, sa druge strane, objašnjava da je ukupan profit celog bankarskog sektora u 2010. i 2011. godini bio 644 miliona evra.
"Ne vidim o kojim parama je reč i šta je poenta, osim što se bankama pravi velika šteta. Narodna banka Srbije je nekoliko puta ranije demantovala tvrdnje da se kapital iznosi preko granice. Zato ćemo premijera Ivicu Dačića pozvati na sastanak da nam objasni o čemu je reč, ali i da mu izložimo situaciju u bankarskom sektoru", kazao je Dugalić.
"Politika" navodi da podaci iz platnog bilansa Narodne banke Srbije pokazuju da je u prvih sedam meseci odliv kapitala preko banaka iznosio je 452,6 miliona evra, a kada se na to doda prošlogodišnjih 967,9 miliona evra dobije se negativan saldo od 1,42 milijarde evra što je blizu broja koji je premijer pomenuo.
"Tu, međutim, nije reč o iznošenju profita. To pokazuje da se ovdašnja preduzeća razdužuju i da vraćaju prekogranične kredite koja su uzimala u prethodnom periodu. Kao što su se pre nekoliko godina ovdašnje firme zaduživale u inostranstvu kod matica banaka jer su uslovi bili povoljniji, tako se i sada razdužuju", objašnjava Dugalić. Prema njegovim rečima, oni to ne mogu da učine direktno, nego to naravno rade preko banaka.
"Dakle, ovdašnje domaće banke sa stranim kapitalom samo administriraju u tom poslu. I zato se to vidi u platnom bilansu", objašnjava Dugalić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: