Stižu subvencije iz budžeta

Sa dodatnih 500 miliona dinara, predviđenih rebalansom budžeta za ovu godinu, nastavlja se program subvencionisanih stambenih kredita.

Izvor: Novosti

Sreda, 12.09.2012.

23:20

Default images

Građani, koji uz pomoć države planiraju da dođu do krova nad glavom, moći će da podnose zahteve za zajmove najverovatnije od 1. oktobra, jer bi do tada rebalans trebalo da stupi na snagu.

Zakonom o budžetu koji je donet krajem prošle godine, za pomoć države u kupovini kvadrata bilo je opredeljeno 1,7 milijardi dinara, ali je taj iznos zbog velikog interesovanja građana i povoljnih uslova bio potrošen već tokom jula kada je obustavljen prijem novih zahteva.

Odobreno je oko 1.100 kredita. Bilo je zastoja u isplati odobrenih zajmova, jer je državna kasa bila prazna, ali je problem rešen i nova vlada Srbije obezbedila je 320 miliona dinara da se zatvore već odobrene subvencije.

Uslovi za odobravanje subvencionisanih stambenih kredita se neće menjati. Dakle, obavezno učešće kupca je pet odsto, a za ovu vrstu zajma mogu da apliciraju građani čiji je mesečni prihod do 150.000 dinara.

Porez na kapitalnu dobit ubuduće neće plaćati prodavac stana, ukoliko je nekretnina bila njegovo vlasništvo minimum deset godina. Ovo je predviđeno izmenama zakona o porezu na dohodak građana.

Do sada je porez na kapitalnu dobit iznosio deset odsto, a predloženim izmenama zakona, stopa je podignuta na 15 odsto. Dakle, oni koji prodaju nekretninu, a nisu vlasnici duže od deset godina moraće da odreše kesu.

"Do sada se svaki oprost duga tretirao kao prihod", kažu za Novosti u Ministarstvu finansija.

"Mnogo je građana, koji ne mogu da izmiruju obaveze po stambenim kreditima i u dogovoru sa bankama prodaju nekretnine. Pošto uglavnom dobijaju manje iznose od potrebnih za namirenje kredita, banka im oprašta deo duga. A onda je država na taj “oprošteni deo” građanima naplaćivala porez. To se sada ukida".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: