Suša poskupljuje i meso

Očekuju nas problemi u snabdevanju mesom, interventni uvoz je neminovan, kažu analitičari. Ni povećanje cena neće moći da popuni rashladne vitrine u trgovinama

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

13:55

Default images

Suša u Srbiji dovešće do poskupljenja stočne hrane, tako i mesa, ali je još rano proceniti koliko, izjavio je stručnjak za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Milan Prostran.

"Rast cena mesa neće biti u korelaciji sa smanjenjem roda koji je prepolovljen, odnosno: cene neće porasti za 50 procenata, zato što će njihov porast biti uslovljen i kupovnom moći stanovništva koja je i sada mala", rekao je on.

Prostran smatra da poskupljenja mogu da dovedu do povećanja prodaje živinskog mesa jer je ono od junetine jeftinije tri i po puta, a od svinjetine dva i po puta.

On je kazao i da će stočni fond sigurno biti umanjen "jer niko ne želi da ide u stečaj ili bankrotira" zbog skupe stočne hrane i slabe potražnje za mesom.

"Za sada je izvesno da će biti manje stočne hrane u ponudi i to ne samo kukuruza i sojine sačme, kao osnova za ishranu, već i kabaste hrane - lucerke i sena", kazao je on i dodao je da zato bitno sačuvati osnovno stado, pre svega krave i krmače.

Prostran smatra da nova Vlada Srbije hitno mora da utvrdi bilans zaliha pšenice i kukuruza, i proceni očekivani rod. "Bitno je da se sačuva ponuda žita i kukuruza za domaće potrebe, odnosno da se izbegne njihov uvoz, ali i uvoz mesa", kazao je on. Prostran je rekao da nije za ograničenja i zabrane izvoza, ali da država ne bi trebalo da zanemari i tu mogućnost ukoliko bude bilo
potrebe za intervencijom na tržištu.

Po podacima PKS u Srbiji se godišnje troši u proseku oko 55 kilograma mesa po stanovniku što je viš nego prethodnih godina, ali
oko 10 kilograma manje nego pre 20 godina.

Godišnja potrošnja mesa po stanovniku u Evropskoj uniji je oko 80 kilograma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: