Južni tok: Prioritet severni krak

Akcionari Južnog toka, ruski Gasprom i italijanska Eni dogovorilil su da najpre grade severni krak gasovoda koji će prolaziti preko Bugarske, Srbije i Austrije.

Izvor: B92

Subota, 21.04.2012.

10:52

Default images

Kompanije će nakon toga započeti izgradnju južnog kraka koji će voditi preko Jadranskog mora do juga Italije, prenela su ruska elektronska glasila.

Predviđeno je da se podvodna deonica gasovoda postavi po dnu Crnog mora od kompresorske stanice "Ruska" na ruskoj obali do bugarske obale ukupne dužine od oko 900 kilometara. Kapacitet podvodne deonice je projektovan za 63 milijarde kubnih metara gasa.

Za nadzemnu deonicu od Bugarske razmatrane su dve moguće maršurte, jedna na severozapad i druga na jugozapad.

Kako bi se obezbedile potrebne količine gasa za "Južni tok" predviđeno je proširenje sistema za transport gasa na teritoriji Rusije izgradnjom dodatnih 2.446 kilometara cevovoda i deset kompresorskih stanica.

Ovaj projekat, nazvan "Južni koridor" biće realizovan u dve faze do decembra 2019. godine.

Gasovod "Južni tok" kapaciteta 63 milijardi kubnih metara godišnje projketovan je za transport ruskog gasa u centralnu i južnu Evropu zaobilazeći Ukrajinu.

Izgradnja ove maršrute bi trebalo da počne krajem ove godine, a prve isporuke su planirane za kraj 2015. godine.

Orjentacioni troškovi izgradnje "Južnog toka" su 15,5 milijardi evra, od kojih je deset milijardi predvidjeno za podvodnu deonicu, a 5,5 milijardi za kopnenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: