Izraelske letelice Azerbejdžanu

Izraelski zvaničnici odbrane potvrdili su ugovore vredne 1,6 milijardi dolara o prodaji bespilotnih letelica i protivvazdušnih odbrambenih sistema Azerbejdžanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

09:47

Default images

Agencija AP ocenjuje da prodaja letelica i sistema koje proizvodi državna izraelska kompanija iz domena vazduhoplovne industrije dolazi u "delikatnom trenutku".

Izrael je teško radio da bi uspostavio diplomatska savezništva u regionu, koji izgleda postaje sve neprijateljskije nastrojen prema jevrejskoj državi.

Najveću bojazan za Izrael predstavlja iranski nuklearni program, a izraelski lideri već su više puta nagovestili da bi bili spremni da napadnu iranska nuklearna postrojenja ukoliko ustanove da nema drugog načina da spreče Teheran da proizvede atomsku bombu. Iran, s druge strane, poriče tvrdnje međunarodne zajednice da je njegov nuklearni program u oružane svrhe, navodeći da je njegova svrha proizvodnja struje i medicinskih izotopa.

Još uvek nije jasno da li je vojni ugovor sa Azerbejdžanom u vezi sa eventualnim izraelskim planovima da napadne Iran.

Izraelske veze sa Azerbejdžanom, muslimanskom zemljom koja je nekada bila deo Sovjetskog Saveza, počele su da jačaju pošto je nekad snažno strateško partnerstvo sa drugim susedom Irana - Turskom, ugroženo, najviše zbog incidenta u kome je izraelska vojska ubila devet turskih aktivista sa broda koji je probio izraelsku blokada pojasa Gaze 2010.

Agencija AP ocenjuje da za izraelsku tajnu službu postoji još jedna moguća korist dobrih odnosa sa Azerbejdžanom - njegovi značajni prekogranični kontakti i trgovinske veze za velikom zajednicom Azera u Iranu.

S druge strane, kako se produbio sukob Teherana sa Zapadom zbog njegovog nuklearnog programa, Teheran granicu sa Azerbejdžanom vidi kao slabu tačku, iako su obe zemlje pretežno ssiitsko muslimanske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: