Kakve rasprodaje, takvi i kupci

U Evropi cene garderobe prepolovljene, a u našoj zemlji snižene najčešće oko 20 odsto. Radnje poluprazne, veći popusti sredinom meseca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.01.2012.

12:52

Default images

Stidljivo i skromno - takva su sniženja u buticima prvih dana nove 2012.

Izlozi radnji izlepljeni su reklamama o „padu“ cena, najčešće od 20 do 50 odsto, a malobrojni su trgovci koji se mogu pohvaliti popustima do 70 odsto. Koliko su cene sada privlačne, pokazuju i poluprazne prodavnice garderobe i obuće. U pojedinima ima više prodavaca nego - kupaca.

Proleće u januaru i visoke temperature ove zime nisu baš išle naruku domaćim trgovcima odeće i obuće. S druge strane, ni oni se nisu preterano potrudili da privuku potrošače velikim sniženjima. Iako većinu butika krase natpisi o sniženjima do 40 odsto, kaputi, jakne, džemperi, čizme i cipele sniženi su u pojedinim prodavnicama od 10 do najčešće 20 procenata.

Snižene cene robe još uoči Nove godine ponudile su pojedine strane trgovinske firme, ali to je i dalje daleko ispod nivoa koji iste kuće imaju u inostranstvu. Dok su cene zimske garderobe u evropskim gradovima barem prepolovljene, ovde su jeftinije za tek 20 odsto. Tako je, praktično, zimska sezona rasprodaja kod nas opet zakasnila gotovo mesec.

"Zime gotovo da nije ni bilo, promet je slab, pa smo primorani da spustimo cene", žale se u jednom beogradskom butiku, gde čizme posle sniženja mogu da se kupe za 2.000, a suknje i bluze su 1.500 dinara.

"Nudimo i poček na dve mesečne rate, ali kupaca nema".

Drugi, dodatni krug sniženja u većini prodavnica očekuje se krajem iduće nedelje, kada će garderoba da pojefini i do 70 odsto. Ovakvi popusti trenutno su prava retkost. Prodavnice „Teranove“ oblepljene su natpisima sa sniženjima robe do 70 odsto. Tako su bluze i džemperi prodaju po cenama od 990 do 2.000 dinara, a posebno su povoljne pantalone koje se mogu kupiti za 990 dinara.

Za pantalone, zavisno da li se kupuju u „Zari“, „Mangu“, „Springfildu“ ili „Meksu“, sada treba izdvojiti najčešće od 1.980 do 4.990 dinara. Farmerke su posle sniženja uglavnom do 1.950 do 3.500, a jakne od 6.990 do 9.500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: