"Kamioni" pred biološkim nestanakom

„Zastava kamioni“, treća po veličini fabrika nekadašnjih „Zavoda Crvena zastava“, nalazi se na prekretnici.

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

10:45

Default images

Bez strateškog partnera, ovoj firmi preti gašenje, odnosno „biološki nestanak“, kako kaže direktor Đorđe Nestorović.

Preduzeće, kako je objasnio, može da spase samo privatizacija, odnosno povezivanje sa inostranim proizvođačem kamiona. Za takav aranžman, posle odustajanja italijanskog „Iveka“, ima sve manje šansi.

"Prosečna starost zaposlenih je 50 godina, a mlade ne možemo da primimo jer smo firma u restrukturiranju. O nama, zapravo, odlučuje Agencija za privatizaciju, bez čijeg odobrenja nismo u situaciju da vršimo nova zapošljavanja. Ukoliko uskoro ne dobijemo strateškog partnera, naša fabrika će nestati. Ovakav razvoj događaja je sve izvesniji, budući da se „Iveko“, iako vlasnik 34 odsto kapitala u „Kamionima“, više ne interesuje za nas", izjavio je Nestorović. U moru problema s kojima se ova fabrika suočava poslednjih godina, prekid saradnje sa kooperantima možda je i najveći. Umesto nabavke po pristupačnim fabričkim cenama, „Kamioni“ su, objašnjava Nestorović, prinuđeni da u maloprodaji kupuju skupe rezervne delove.

"Rekordne 1991. mi smo pravili 7.000 kamiona godišnje, danas proizvodimo svega 200. Prekid standardne serijske proizvodnje ostavio nas je bez naših dugogodišnjih kooperanata, zbog čega sve teže poslujemo", naveo je direktor „Zastava kamiona“.

Od 2006. godina, kada je preduzeće ušlo u proces restrukturiranja, „Kamione“ je kroz socijalne programe napustio veliki broj radnika. U firmi je nekada radilo oko 3.000 ljudi, danas nešto više od 700. Izostanak ulaganja u novu opremu narušio je i preko potrebni tehnološki razvoj, pa se proizvodnja u „Kamionima“ danas odvija na zastarelim mašinama.

Nestorović kaže da će bez stranog partnera, firma koja postoji 71 godinu sasvim sigurno nestati sa privredne mape Srbije. "Mi smo preduzeće sačuvali uz pomoć države i subvencija, ali ako ne bude bilo investicija u novu opremu i mlade ljude, onda je priča gotova", izjavio je direktor „Zastava kamiona“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: