Građani preskupo plaćaju gubitaše

Bez obzira na najave štednje, iz državne kase i naredne godine mnogo novca otići će onima koji decenijama nisu ostvarili nikakav profit.

Izvor: B92

Utorak, 27.12.2011.

18:28

Default images

Vlada i dalje izdržava osvedočene gubitaše, jer bi, kako za B92 kaže premijer Mirko Cvetković, oštri rezovi u njihovim preduzecima značili mnogo veći broj nezaposlenih u Srbiji.

Godinama prave gubitke, ali i dalje redovno dobijaju pare iz budžeta. I naredne godine država Srbija finansiraće javna preduzeća čiji su računi u debelom minusu.

Iako u Vladi ističu da su srezali subvencije, to su i dalje poprilična sredstva. U državnom budžetu je ove godine planirano oko 130 miliona evra za Železnice Srbije, za Puteve Srbije 88 miliona, a za Jat 10 miliona evra.

Za samo ova tri preduzeća je izdvojeno više subencija nego za celokupnu poljoprivrednu proizvodnju, koja se godinama najavljuje kao izvozna šansa Srbije. Sem što javnim preduzećima daje direktno pare iz budžeta, država i garantuje kod svetskih i evropskih banaka za niz zajmova ovih preduzeća.

Mirko Cvetković, premijer Srbije, kaže da je "ova vlada pokušala da napravi balans između toga da sa jedne strane bude socijalno odgovorna prema tim radnicima koji rade u propalnim preduzećima, ali i da uđe u reforme".

"Moglo je da se uđe žustrije, da se se ušlo žustrije imali bismo veći broj nezaposlenih i veći broj problema. Možda bi to na neki duži rok dalo neke pozitivnije efekte. Mi smo smatrali da je bolje da se ide postupno možda sa nekim manje pozitivnim efektima, ali sa više zaštite u trenucima krize", navodi on.

Opozicija: Neprihvatljivo povlašćeno finansiranje

Restrukturiranje javnih preduzeća i korenite promene u njihovom funkcionisanju već su godinama jedna od glavnih preporuka Međunarodnog monetarnog fonda Vladi Srbije.

Opozicija smatra da bi sledeća vlada u prvoj godini svog mandata morala da reši ovaj problem, jer nema opravdanja da ta preduzeća budu dugogodišnji gubitaši. Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke kaže da "u ovom slučaju predstavnici države žele sebi da obezbede uslove za povlašćeno finansiranje i da budu ti koji daju garancije, kredite i tako da bi politički valorizovali sredstva koja politički valorizujemo na takve bogataše".

Poslanik SPO Aleksandar Jugović naglašava da je ulaganje u javna preduzeća "neprihvatljiva" praksa svih vlada od devedesetih godina do danas jer su ta preduzeća glavni finansijeri političkih stranaka i utočište za njihove kadrove.

"Ulaskom u EU i smanjenjem korupcije bićemo u situaciji da kontrolišemo rad preduzeća, jer bez toga nema modernizacije", kazao je Jugović.

Poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić rekao je da država treba da nađe svoj interes u javnim preduzećima u koje godinama ulaže.

On je, kao primer preduzeća u koje država ulaže novac građana čemu se SRS protivi, naveo investiciju u Fijat u Kragujevcu. "Zalažemo se da naša preduzeća makar sa 70 procenata učestvuju u izradi automobila u Fijatu", kazao je Delić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: