Tadić: Srbiji ne treba birokratija

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da su svi koji obavljaju javne funkcije, dužni da funkcionišu kao administracija, a ne birokratija.

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2011.

11:39

Default images

Njihova uloga je, kako je istakao, da upravljaju, a ne da vladaju.

"Dolaze izbori i svi koji misle da će nešto svojim postanućem rešiti za sebe greše, jer je suština obavljanja javne funkcije da ostavite nešto onima koji dolaze iza vas", rekao je Tadić otvaranju skupštine Stalne konferencije gradova i opština.

Tadić je predstavnicima opština poručio da njihov posao nije da vladaju, već da pronalaze rešenja za otvaranje novih radnih mesta i bolji život građana. "Vaša uloga je da pronađete rešenje za problem, a ne da tumačite zašto neki problem ne može da bude rešen. Kada se to dogodi imaćemo promenu sistema vrednosti i tada će birokratija prerasti u administraciju i postati činilac razvoja društva", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, suštinska razlika između demokratskih društava i diktatura je u tome što demokratija podrazumeva upravljanje, a ne vladanje.

Ekonomska i administrativna koordinacija su, kako je istakao, pretpostavka za otvaranje radnih mesta, a kada koordinacije nema, ili je ona spora, nema ni zapošljavanja građana.

"Kada čovek na administrativnom položaju ne donese odluku na vreme, kada pristupa poslu tumačeći zašto nešto ne može, zatvorio je proces otvaranja novih radnih mesta. Dakle i administrativni radnik, a ne samo predsednik opštine i republike, može doprineti otvaranju novih radnih mesta", rekao je Tadić.

Srbija, kako je dodao, teži tome da postane funkcionalna i racionalno strukturisana država u skladu sa pozitivnim primerima u EU.

"EU koristimo kao kristalizaciju proverenih iskustava u organizaciji države i društva i dobro je da živimo pored EU kako ne bismo stalno morali da otkrivamo nove modele upravljanja", kazao je Tadić.

Deo procesa razvijanja opština je i stalno ulaganje u infrastrukturu, što je, kako je podsetio, preduslov privlačenja investitora i otvaranja novih radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: