Čeka nas teška i neizvesna 2011.

Četiri ključne tačke privrede i ekonomije, bez kojih u godini koja počinje nema boljitka su inflacija, kurs, proizvodnja za izvoz i manja nezaposlenost.

Izvor: B92

Subota, 01.01.2011.

18:41

Default images

Država u 2011 godinu ulazi sa sledećim planovima:

Inflacija bi trebalo da bude u okvirima 4,5 plus, minus 1,5 odsto. Smanjenjivaće se spoljnotrgovinski deficit. Plan je i da se privuče oko 4 milijarde evra stranih investicija, a očekivani privredni rast trebao bi da bude do četiri odsto.

Ukoliko ne bude više posla, ako cene budu nekontrolisano rasle, a dinar slabio, ako ne budemo više roba i usluga prodali svetu, stav je stručnjaka i privrede, biće nam i teže i gore nego u godini koja je prošla.

“Ono što nas brine najviše je kakva će biti platežna moć pre svega stanovništva, za robu koju mi plasiramo, a onda i platežna moć privrede”, kaže direktorka u kompaniji Tigar Jelena Petković.

Prema njenim rečima, planovi za ovu godinu su pravljeni na bizi inflacije od šest odsto i kursa od 111 dinara za evro. “Ja ne mislim da će 2011 uopšte biti lakša nego što je bila 2010 godina. Mislim da će poslovanje u 2011. biti komplikovano i teško, jer su se i rezerve koje smo u nekom ranijem periodu napravile istrošile. Tako da na neki način ulazimo ranjiviji i slabiji, nego što smo to bili u ranijem periodu”, kaže direktor Jafe Ratko Kuprešak.

Po konkurentnosti, a to podrazumeva ukupnu spremnost neke privrede na punu efikasnost, produktivnost i zakone tržišta, Srbija je od 136 zemalja na 96 mestu, po oceni svetskog ekonomskog foruma.

Takođe, bruto domaći proizvod Srbije, po stanovniku, mereno kupovnom moći je 37 odsto od proseka u Evropskoj Uniji. Hrvatski BDP je 65 odsto, Crnogorski 41, dok je Bugarski 44 odsto od proseka u Evropskoj uniji.

Bez rasta proizvodnje nema ni smanjenja nezaposlenosti, a upravo to je danas možda najveći problem srpske ekonomije.

Prvi znaci da se krećemo ka dobrom biće vezani za realizaciju državne kase, poštovanja planirane potrošnje, odnosno uspostavljanja ravnoteže budžeta.

“Način kako će ga prikupiti i kako će ga raspodeliti je zapravo od ključnog značaja i to je recimo prvi zadatak. Drugi zadatak je da ova rasprava koja se vodi o sporom sprovođenju giljotine propisa i bespotrebnih procedura bude ubrzana, jer to je primedba koja dolazi i od domaćih i od stranih privredinika. Treći zadatak je konkurencija”, smatra ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec.

Plan 20 20 iza koga je stao predsednik republike, i koji posle svih javnih sugestija treba da usvoji vlada i koji predviđa otvaranje 400 hiljada novih radnih mesta ostaće na kraju samo spisak lepih želja ukoliko 2011 godina ekonomski krene naopako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: