Januarska penzija veća za dva odsto

Vlada Srbije usvojiće sutra predlog izmena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, koji je dogovoren sa Sindikatom, kaže Radina Todović.

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2010.

15:13

Default images

Penzije od 1. decembra 2010. godine biti povećane za dva odsto, objasnila je državna sekretarka u ministarstvu rada, a isplata većeih penzija kreće od januara.

Od 1. aprila 2011. godine penzije će se usklađivati sa kretanjem potrošačkih cena u prethodna tri meseca, objasnila je Todović.

Prvobitnom verzijom izmena zakona je bilo planirano da se penzije usklađuju sa kretanjem potrošačkih cena i sa polovinom rasta bruto domaćeg proizvoda iz prethodne godine.

"Usklađivanje penzija 1. oktobra 2011, 1. aprila 2012. i 1. oktobra 2012. godine ostaje kao u ranijoj verziji izmena zakona", kazala je ona.
U izmenama zakona, koje su dogovorene sa Sindikatom, definisano je da granica minimalne penzije bude 27 odsto prosečne zarade, kao i odlaganje primene postepenog povećanja broja godina staža za odlazak u penziju za žene sa 2011. na 2013. godinu.

Pet sindikalnih organizacija je s Vladom Srbije 5. novembra potpisalo sporazum o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Sporazum je postignut pošto je prvobitni zakonski predlog povučen iz skupštinske procedure. Sindikati su pretili potpisivanjem peticije za smenu vlade, nezadovoljni zakonskim predlogom koji je bio upućen parlamentu na usvajanje i nakon toga počeli su pregovori s vladom.

Kako je ranije saopšteno, Skupština Srbije treba da usvoji izmene zakona o PIO do 22. decembra kada zaseda Bord direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: