Gas poskupljuje, struji stara cena

Struja, po svemu sudeći, neće poskupeti do kraja ove godine, ali gas hoće, samo što Vlada nije odlučila za koji procenat.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.09.2010.

01:07

Default images

Kako pišu mediji, zahtev Srbijagasa da to bude za 18,2 odsto biće odbačen, ali će biti određen nekim manji procenat poskupljenja.

Konačna odluka se očekuje ubrzo jer su u Vladi svesni da cena ovog energenta zavisi od kretanja na tržištu. Ako bi se ispoštovale sve neophodne procedure, gas bi mogao da poskupi već od novembra pa bi poskupljenje obuhvatilo gotovo celu grejnu sezonu.

Ipak, činjenica je da Srbijagas još nije podneo zvaničan zahtev za poskupljenjem. S druge strane, Elektroprivreda Srbije jeste, još prošle nedelje - i to, kako saznajemo, za 9,8 odsto.

Međutim, premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da Vlada neće dozvoliti poskupljenje struje do kraja godine. "Što se tiče gasa, treba imati u vidu da je to berzanski proizvod, ali po svemu sudeći neće doći do korekcije, rekao je on.

Ipak, dodao je da ni u to nije siguran „dok se ne pogledaju bilansi i dok se ne vidi kako će se kretati cena na svetskom tržištu”.

Energetska situacija u zemlji bila je tema i sastanka koji je u Vladi premijer obavio sa predstavnicima toplana, ministarstava trgovine, energetike i finansija, kao i sa direktorom Srbijagasa. Glavna tema razgovora bili su problemi s kojima se toplane u Srbiji suočavaju pred početak grejne sezone i o dugovanjima toplana za isporučene energente.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je ranije da bez pomoći države neće biti moguće rešiti ekonomske probleme toplana i da će se na tom sastanku u Vladi pokušati pronaći neko srednje rešenje, kako bi Srbija imala grejanje tokom celog grejnog perioda.

On je naveo da će korisnici daljinskog grejanja ubuduće morati sami da snose troškove grejanja jer će toplane morati da počnu da primenjuju ekonomsku cenu zbog visokih troškova nabavke energenata. Inače, gas je za potrošače u Srbiji poslednji put poskupeo u oktobru 2008. godine i to za 60 odsto, dok je struja već poskupela ove godine 1. marta za 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: