Privredu muče kurs i nelikvidnost

Najveći problem srpske privrede je, pored deviznog kursa i nelikvidnost, kaže urednik biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Stojan Stamenković.

Izvor: B92

Sreda, 03.02.2010.

08:48

Default images

On je kazao da će ubuduće razvoj industrije morati da ima primat nad razvojem usluga, ako želimo da stvorimo preduslov za održivi platni bilans, koji mora da se finansira izvozom, a ne kreditima i prodajom imovine.

Decembarska statistika o kretanjima na tržištu ne pokazuje znake oporavka privrede, oslabila je spoljnotrgovniska razmena, a nema ni oporavka domaće tražnje, rekao je Stamenković.

On je rekao da je deflacija u decembru nastala zbog manje tražnje, a iz istog razloga je i inflacija manja od prognozirane. Masa zarada je u protekloj godini pala za 11 odsto, a zaposlenost za 6,7 odsto, što je uticalo na pad tražnje.

Pad tražnje doveo je na pad prometa u trgovini, koji je u decembru bio manji za 7,2 odsto nego pre godinu dana i koji se poklapa sa padom industrijske porizvodnje, objasnio je Stamenković.

Bez povećanja mase zarada neće biti povećanja tražnje na domaćem tržištu, a na inostranom je već smanjena zbog uticaja krize, dok je izvoz u decembru bio je manji za 5,7 odsto nego u istom mesecu lane, tako da se ne vidi na vidiku skori oporavak privrede, ukazao je Stamenković.

Stamenković je rekao da je januar bio veoma buran na deviznom tržštu, jer je Narodna banka Srbije intervenisala sa 285 miliona evra, upozoravajući da ako se nastavi tako, za odbranu kursa biće potrebno oko 3,5 milijardi evra do kraja godine iz deviznih rezervi, što bi moglo da ugrozi spoljnu likvidnost.

Ekonomska kriza zahtevala je snižavanje izvoznih cena, a gubici su pokrivani padom kursa dinara i otpuštanjem radnika, ukazao je on, dodajući da i ubuduće neće biti kredita iz inostranstva kojima će moći da se održava stabilnost dinara i tekućeg platnog bilansa, nego će to zavisti od ekspanzije izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: