Konačno isporuka prvog Erbasa A380

Prvi "Erbasov" džinovski avion A380 krenuo ka Singapuru, gde će biti isporučen kompaniji "Singapur erlajnz" (SIA).

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2007.

12:12

Default images

Najveći putnički avion na svetu poleteo je iz sedišta kompanije u Tuluzu, na jugu Francuske, posle dva neprijatna odlaganja koja su nanela ogromnu štetu evropskom proizvođaču aviona.

Isporuka aviona obavljena je 18 meseci kasnije nego što je to bilo predviđeno zbog problema u njegovoj montaži, pa je konačan izlazak A380 iz hangara fabrike u Tuluzu dočekan sa velikim olakšanjem.

Predsednik i izvršni direktor "Erbasa" Tomas Enders izjavio je da je današnjom isporukom učinjen preokret u razvoju kompanije i odbacio kritike da je "Erbas" izabrao pogrešnu strategiju kada je ušao u poduhvat A380 na tržištu koje će najverovatnije biti zainteresovano za manje avione i za etapne letove na najdužim linijama.

On je naglasio da "Erbas", pored džinovskog A380, poseduje i avione za duže i kraće rute - modele 330 i 340, a da se priprema i model 350, što znači da kompanija nije usmerila sve snage isključivo na A380. "Erbas" je zbog odlaganja programa A380 za skoro dve godine bio prinuđen da usvoji plan oporavka kojim se predviđa ukidanje deset hiljada radnih mesta u periodu od četiri godine, ne računajući milijarde evra u gubicima profita. U međuvremenu je promenjeno pet direktora, što šefova tog projekta, što u samom vrhu komapnije.

Kompanija SIA je prvi komercijalni let novim avionom zakazala za 25. oktobar iz Singapura ka Sidneju, a sve karte za prvi let je prodala na licitaciji i tako prikupila 1,25 miliona dolara za dobrotvorne svrhe. Njen avion ima 471 sedište u tri klase - 12 luksuznih sedišta na glavnoj palubi aviona, 60 sedišta u biznis klasi na gornjem nivou i 399 mesta ekonomske klase u oba nivoa letelice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: