Matroz u stečaj ili na novi tender?

Fabrika celuloze i papira Matroz još uvek nije našla kupca, pa je preduzeće sve bliže stečaju, piše novosadski list Dnevnik.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2007.

14:01

Default images

Neuspeh Agencije za privatizaciju, koja ni u trećem pokušaju nije našla kupca za Fabriku celuloze i papira “Milan Stepanović Matroz” u Sremskoj Mitrovici, otkrio je prve pukotine u državnoj politici restrukturiranja i obesmislio sam pojam strateškog preduzeća, prenosi ovaj list.

Tenderska komisija je odbila ponudu austrijskog konzorcijuma “Palp Mil holding”, jer su zahtevi potencijalnog kupca bili da država pruži garancije za kontinuirano snabdevanje energentima i sirovinama, da ih oslobodi plaćanja poreza i doprinosa na zarade, poreza na dohodak i PDV-a. Zahtevano je da se formira novo preduzeće i da narednih deset godina ne budu obavezni da poštuju standarde ekološke zaštite.

Vlada Srbije punih pet godina pokušava različitim ustupcima da relaksira finansijske bilanse Matroza i da ga učini primamljivijim za potencijalne investitore. Novcem iz budžeta finansiran je i kompletan socijalni program, kojim je broj zaposlenih, s nekadašnjih 2.800, smanjen na 1.118 radnika, a država je otpisala svoja potraživanja prema Matrozu, tačnije 81 odsto duga koji je zatečen 31. decembra 2004.

Finansijska slika Matroza krajnje je neugodna, piše Dnevnik i objašnjava da su krajem 2005. godine ukupne obaveze dostigle 112,9 miliona evra, dok je poslovni gubitak iznosio 22,1 milion evra, a trenutno je u takvom stanju da rade samo dežurne službe i prateći deo administracije.

Novosadski Dnevnik piše da bi punim angažovanjem ovog preduzeća Srbija mogla da eliminiše veliku uvoznu zavisnost na tom planu, jer se najveći deo potreba za celulozom i papirom podmiruje nabavkama u inostranstvu. Ipak, iz Agencije za privatizaciju još nema naznaka da li će biti raspisan novi tender, a upućeni u probleme fabrike smatraju da je izvesniji stečaj, tokom kojeg bi se izvršila reorganizacija, broj zaposlenih dodatno redukovao i uradila nova procena imovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: