Nova metoda za obračun struje

Generalni direktor EPS-a Vladimir Đorđević izjavio je da će EPS do 2007. uraditi novu metodu obračuna potrošnje struje.

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2006.

08:07

Default images

Taj predlog, najavio je Đorđević, biće upućen vladi na razmatranje. Od 1. januara regulatorna Agencija za energetiku biće nadležna za utvrđivanje cene struje.

On je za 2008. godinu najavio početak izgradnje nove termoelektrane Kolubara B, snage 700 megavata.

Srbija mora da gradi dodatne energetske kapacitete jer više od 15 godina nije izgrađena električna centrala u Srbiji, podsetio je Đorđević i dodao da potrebe za električnom energijom rastu za oko tri odsto godišnje.

Đorđević: Struje ima dovoljno

Generalni direktor elektroprivrede Srbije je poručio potrošačima da mogu da budu spokojni, da svi pogoni EPS-a rade punom snagom i da će struje biti dovoljno do Nove godine i posle nje.

"Da bismo eliminisali uticaj suše, koji je izrazit u našem regionu, uvezli smo nedostajuće količine električne energije, kao i gasa i nafte. Rezerve ima i za slučaj nepredviđenih ispada, tako da bismo mogli da podnesemo i dalji porast potrošnje električne energije", rekao je Đorđević.

Generalni direktor Elektromreže Srbije Dragan Vignjević istakao je da tek pošto se obezbedi sigurno snabdevanje Srbije električnom energijom, takozvana treća strana, odnosno trgovci, mogu da pristupe našoj mreži i Srbija tek tada daje ostatak raspoloživog kapaciteta za njihovu namenu, odnosno za trgovinu.

Vignjević je dodao da je jedino problem što je struja roba koja ima svoju cenu, pri čemu je cena u Srbiji neadekvatna.

Generalni direktror Srbijagasa Dragan Marković potvrdio je da je Srbijagas potisao ugovor sa ruskim partnerom Gaspromom i obezbedio gas za 2007., a potpisaće i ugovor sa mađarskim Molom o dodatnim količinima.

On je dodao da problema može biti samo ako temperatura bude ispod 10 stepeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: