Izleteli sa puta, krive Teslinog autopilota

Teslin autopilot je označen kao krivac u još jednoj saobraćajnoj nesreći, a vozač tvrdi da je automobil odjednom sam ubrzao i zbog toga sleteo sa puta u jarak.

Podeli
Foto: Tesla
Foto: Tesla

Automobil je sleteo sa puta u Kandijohi kauntiju u Minesoti, završio je u jarku na krovu, a pet osoba u vozilu je prošlo sa lakšim povredama.

"Vozač Dejvid Klark je izjavio da je vozilo, kada je upalio autopilot, iznenada ubrzalo i izazvalo izletanje automobila sa puta i prevrtanje. Klark i četvoro odraslih putnika su zaradili lakše povrede", navodi se u policijskom izveštaju.

Prema dostupnim informacijama, automobil je nailazio na račvanje puta i umesto skretanja, nastaivo je pravo i pao u malu močvaru.

Iz Tesle poručuju da im je "drago što su vozač i putnici dobro" i da rade na utvrđivanju svih činjenica.

"Još nismo ustanovili da li je autopilot zaista korišćen i nemamo razloga da verujemo da je naš Autopilot, koji prema istraživanjima smanjuje broj nesreća za 40 odsto, radio bilo kako drugačije od onoga kako je dizajniran", navode iz Tesle.

Takođe, iz kompanije podsećaju da vozači imaju odgovornost da sve vreme budu uključeni u vožnju i spremni da preuzmu kontrolu.

"Vozači moraju da prihvate tu odgovornost pre nego što upale autopilot", kažu iz Tesle.

Naravno, vredi istaći da Tesla zaista upozorava vozače da je njihov sistem autonomne vožnje na nivou dva, odnosno da je vozač i dalje potpuno odgovoran za to da ima kompletnu svest o tome šta se dešava na putu.

Istraga je u toku, a biće zanimljivo videti da li je Teslin autopilot zaista zakazao ili je Dejvid ipak malo dodao gas pred prijateljima i nije uspeo da kontroliše vozilo.

Vesti

Opel ima novi plan za najvažnije afričko tržište

Osim što će svoja vozila prodavati uz pomoć novog partnera, Opel sprema “ofanzivu” novih modela u Južnoj Africi. Istovremeno, bivši vlasnik ove nemačke auto-marke, General Motors, odlučio je da sa južnoafričkog tržišta od 1. januara 2018. povuče svoj brend Chevrolet.

Vesti četvrtak 23.11. 12:55 Komentara: 0

Ford Kuga N1 za firme i preduzetnike

Ford je u svojoj prodajno-servisnoj mreži u Srbiji ponudio preduzećima, preduzetnicima i svim pravnim subjektima koji imaju pravo na povrat poreza na dodatu vrednost, SUV model Kuga u N1 verziji po ceni od 16.125 evra, u dinarskoj protivvrednosti, bez PDV-a.

Vesti sreda 22.11. 12:06 Komentara: 18
strana 1 od 1286 idi na stranu