Citroen C4 Cactus - pun pogodak

Po svemu sudeći, Citroenu se isplatio rizik sa neobičnim dizajnerskim rešenjima na svom novom modelu. Zbog velikog početnog interesovanja kupaca, dnevna proizvodnja Citroena C4 Cactus biće povećana za 20 odsto.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

14:18

Default images

Kada je predstavljen na auto-salonu u Ženevi u martu 2014, kontroverzni krosover C4 Cactus izazvao je podeljena mišljenja u javnosti, ali je retko ko ostao ravnodušan.

Prilikom njegovog konstruisanja inženjeri su bili fokusirani na dizajn, komfor, korisne tehnologije i niske troškove nabavke i eksploatacije vozila. Automobil je postavljen na platformu koju koriste C3 i Peugeot 208, i ima masu od samo 965 kg, što znači da je od standardnog Citroena C4 lakši za oko 200 kg.
Dizajn je posebna priča. Citroen je opremio C4 Cactus takozvanim "spoljašnjim vazdušnim jastučićima", koji treba da spreče manja oštećenja karoserije, poput ogrebotina ili sitnih udaraca do kojih može da dođe u vožnji u gradu i na parkinzima.

Najizloženiji delovi vrata, ugaoni elementi blatobrana i centralni segment vrata prtljažnika obloženi su ovim specijalnim, gipkim materijalom koji apsorbuje slabije udarce.
Osim toga, sedišta i enterijer su dizajnirani tako da podsećaju na moderan nameštaj, a prednja sedišta međusobno su spojena.

Ručna kočnica je pomerena unapred, a umesto klasičnom ručicom, automatskim menjačem upravlja se pomoću dugmadi.
Početno interesovanje kupaca premašilo je očekivanja, pa će fabrika Citroena u blizini Madrida povećati dnevnu proizvodnju modela C4 Cactus za 20%, u trenutku kada ovaj model stiže na glavna evropska tržišta.

Španski mediji javljaju da će zbog toga fabrika u novembru raditi sve 4 subote.

Smatra se da je jedan od razloga za veliko interesovanje kupaca početna cena ovog modela koja u Francuskoj iznosi 13.950 evra. Analitičari procenjuju da će Citroen godišnje prodavati između 50 i 100 hiljada automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: