Novi Renault Twingo stigao na auto-salon u Ženevi

Renault je u Ženevi predstavio novu generaciju svog malog gradskog automobila, koji se po dizajnu i koncepciji znatno razlikuje od svojih prethodnika.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 14.02.2014.

08:50

Default images

Osim imena, Twingo III nema mnogo toga zajedničkog sa prve dve generacije ovog modela. Iako takođe pripada A segmentu, njegova uloga je delimično izmenjena. Očigledno je da je reč o automobilu koji će pokušati da bude rival i nekim "life-style" modelima kao što su Opel Adam ili FIAT 500.

U odnosu na njih, Twingo bi mogao da odnese prevagu kao funkcionalniji i svestraniji automobil koji će uz to imati i par vrata više. Pored toga, novi Twingo ima motor koji se nalazi pozadi i čija snaga se prenosi na zadnje točkove.
Sam dizajn automobila ne predstavlja iznenađenje jer je Renault kroz nekoliko konceptnih vozila sa Twin prefiksom već nagovestio kako će on izgledati.

"Dizajn novog Twinga inspirisan je originalnom verzijom ovog automobila, ali i modelom Renault 5", objašnjava šef dizajna francuske kompanije, Laurens van den Acker.

"Twingo III predstavlja moderno viđenje malog gradskog vozila. On je osmišljen tako da bude zabavan i razigran mali urbani automobil."
Renault je saopštio da će kupcima biti ponuđen širok izbor mogućnosti za individualizaciju, uključujući i atraktivni pomični platneni krov.

Kako bi prostor u kabini bio maksimalno iskorišćen u okvirima datih spoljnih dimenzija, točkovi su pomereni na same krajeve karoserije.
U odnosu na prve dve generacije, koje su bile dostupne isključivo u verzijama sa 3 vrata, novi Twingo ih ima 5. To se možda na prvi pogled neće videti, jer je u skladu sa vladajućim trendom Renault sakrio ručice zadnjih vrata u "C" stubove.

Pored toga, na zadnjem paru vrata zadržani su takozvani "leptir" prozori, što donosi uštedu, kako u proizvodnji, tako i u masi vozila.
Osim što će biti dostupan isključivo sa 5 vrata, Twingo III razlikuje se od prethodnika i po tome što su motor i pogon premešteni pozadi.

U francuskoj kompaniji kažu da su na taj način postigli da automobil ima bolje manevarske sposobnosti u skučenom urbanom okruženju i maksimalno iskorišćen prostor za smeštaj putnika.
Novi Renault Twingo dugačak je 3,59 m, širok 1.64 m i visok 1,55 m, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2,49 m, što je više za 13 cm u poređenju sa prethodnikom.

Twingo III deliće platformu sa sledećom generacijom modela Smart ForFour, a u početku će biti dostupan sa dve benzinske pogonske jedinice. Tu je najpre poznati trocilindrični 0.9 litarski turbo-punjeni TCe motor sa 90 ks (66 kW) i 135 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Osim njega, u ponudi će biti i novi atmosferski 1.0 litarski benzinac, sa oznakom SCe 70. Ovaj agregat proizvodi 70 ks (51 kW) i 91 Nm.

Motori su povezani sa petobrzinskim manuelnim menjačem.
U unutrašnjosti automobila preovlađuje jednostavan, mladalački dizajn, a kokpitom dominira veliki ekran poslednje generacije multimedijalnog R-Link sistema, koji je stanadardan kod modela sa višim paketima opreme. Sistem pruža podršku za R & Go aplikaciju koja služi za povezivanje sa smartfon uređajima kako bi se pristupilo njihovim navigacionim mapama, telefonskim funkcijama i muzičkim sadržajima.

Kupci će i u enterijeru moći da biraju između više boja i dezena, kako bi personalizovali automobil po svom ukusu.

Zadnja klupa deljiva je u odnosu 50:50, a kada se sedišta potpuno obore, dobija se funkcionalan, ravan pod. Prtljažnik u osnovnoj konfiguraciji, sa podignutim naslonima zadnjih sedišta ima 219 litara.

Renault Twingo pojaviće se u prodaji u drugoj polovini 2014. godine i na početku biće dostupan u četiri boje: svetlo plavoj, žutoj, beloj i crvenoj.

Više fotografija sa ženevskog auto-salona možete pogledati u Galeriji.

Pratite naš specijal o Sajmu automobila u Ženevi 2014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: