Novi Porsche 911 Turbo sa upravljanjem na 4 točka

Porsche je objavio prve fotografije i tehničke detalje nove generacije modela 911 Turbo i Turbo S koji će biti predstavljeni publici na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru 2013. Turbo verzije 911-ice imaće po prvi put sistem upravljanja na svim točkovima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.05.2013.

13:37

Default images

Modelima Turbo i Turbo S nemački proizvođač zaokružuje gamu poslednje generacije Porschea 911, koji u 2013. obeležava pola veka postojanja.

Novi Porsche 911 Turbo dugačak je 4.490 mm, a širok 1.878 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.450 mm i veće je za 100 mm u odnosu na Porsche 911 Carrera 4.

Pogledajte promotivni video modela Porsche 911 Turbo S:



Turbo i Turbo S verzije imaju 20 inčne točkove od lake legure, a Turbo S ima kao standard sve farove u LED tehnologiji, uključujući i dnevna LED svetla, kao i dinamičku kontrolu svetlosnog snopa farova koja je zasnovana na prednjoj kameri postavljenoj u donji deo branika.

Kod modela 911 Turbo ovakva vrsta farova dostupna je kao opcija.
Pored pogona na sva četiri točka, novi Porsche Turbo i Turbo S imaju i sistem upravljanja na svim točkovima.

U Porscheu objašnjavaju da će ova tehnologija doprineti boljim voznim karakteristikama automobila kako na trkačkoj stazi, tako i u svakodnevnoj vožnji.

Maksimalni ugao skretanja zadnjih točkova iznosi 2,8 stepeni i zavisi od brzine kretanja.
Pri brzinama do 50 km/h sistem zaokreće zadnje točkove u smeru koji je suprotan skretanju prednjih.

Ovo je korisno u vožnji u gradskim sredinama i prilikom parkiranja, jer se na taj način međuosovinsko rastojanje virtuelno skraćuje za 250 mm, odnosno manevriše se kao da je razmak između prednje i zadnje osovine za toliko kraći.
Potpuno suprotan efekat dobija se pri brzinama iznad 80 km/h kada i prednji i zadnji točkovi skreću u istom smeru.

Sistem na taj način obezbeđuje da se automobil prilikom skretanja ponaša ekvivalentno vozilu čije je međuosovinsko rastojanje veće za čak 500 mm, što značajno poboljšava stabilnost automobila u krivinama.
Porsche je na Turbo modelima po prvi put primenio i aktivni aerodinamički sistem - PAA (Porsche Active Aerodynamics). Sistem se sastoji od pokretnog, trostepenog prednjeg spojlera koji se nalazi na donjem delu branika i zadnjeg aerodinamičkog krila, koje se takođe može postaviti u tri različita položaja, u zavisnosti od zahteva tokom vožnje.

Zahvaljujući samo ovoj tehnologiji, Porsche tvrdi da je uspeo da poboljša rezultat na stazi Nürburgring Nordschleife za dve sekunde, dok je model 911 Turbo S u stanju da krug na ovoj pisti obiđe za manje od 7 minuta i 30 sekundi.
Porsche 911 Turbo pogonjen je 3.8 litarskim šestocilindričnim turbo-punjenim motorom sa direktnim ubrizgavanjem, koji razvija 383 kW/520 ks, dok u S verziji isti agregat proizvodi 412 kW/560 ks. Kod oba modela snaga se prenosi na točkove putem automatskog sedmobrzinskog PDK menjača sa duplim kvačilom.

Porsche 911 Turbo opremljen Sport Chrono paketom u stanju je da od 0 do 100 km/h ubrza za 3,2 s, dok Turbo S verzija do iste brzine iz mesta stiže za 3,1 s. Maksimalna brzina oba modela iznosi 318 km/h.
Novi Porsche 911 Turbo pojaviće se u prodaji u septembru 2013, a početna cena u Nemačkoj kretaće se od 162.055 evra. Turbo S verzija koštaće od 195.256 evra.

Pročitajte o modelima Porsche 911 Carrera 4 i 4S.

Pročitajte o modelu Porsche 911 GT3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: