Toyota ne veruje u autonomna vozila

Umesto potpuno samupravljajućih vozila Toyota i Lexus razvijaju "pametne automobile" budućnosti koji će pružati asistenciju u vožnji, a konačni cilj projekta jeste drumski saobraćaj bez smrtnih slučajeva.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

15:24

Default images

Toyotin Integrated Safety Management Concept trenutno se testira na specijalno opremljenom primerku Lexusa LS.

Iako i ova tehnologija koristi kamere, senzore, radare i komunikacijske uređaje, u Toyoti kažu da nije u pitanju sistem autonomne vožnje gde se automobili kreću potpuno samostalno, i koji razvijaju neke kompanije poput Googla.

Toyota ne misli da je budućnost saobraćaja u samoupravljajućim vozilima, ali smatra da se pomoću naprednih tehnologija koje pružaju asistenciju vozaču i takozvanih "pametnih automobila" koji komuniciraju međusobno mogu sprečti sudari i saobraćajne nesreće.

Automobili koji "razgovaraju" jedni sa drugima, i koji ujedno komuniciraju sa semaforima, doprineće najpre smanjenju, a zatim i potpunoj eliminaciji sudara na raskrsnicama i prilikom promene saobraćajnih traka, veruju u japanskoj kompaniji.

"Naša vizija je automobil koji ujedno predstavlja pouzdanog suvozača i koji će doprineti boljoj bezbednosti u vožnji", objašnjava Mark Templin, potpredsednik Toyota grupe.

"Ipak, najveća vrednost ovog projekta i njegov uspeh biće ako jednog dana, zahvaljujući tehnologijama poput ove, više ne bude žrtava u saobraćaju", dodaje on.

Pročitajte o budućnosti autonomnih vozila.

Pročitajte više o autonomnim vozilima koje razvija Google.

Pročitajte o autonomnim vozilima koje razvija Volvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: