Uskoro zone usporenog saobraćaja

Beogradske ulice Mišarska i Koče Kapetana će do septembra biti pretvorene u "zone usporenog saobraćaja", što podrazumeva da će vozači biti dužni da se kreću brzinom kretanja pešaka, ne više od 10 kilometara na čas.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2010.

12:26

Default images

Sekretar Sekretarijata za saobraćaj Dragoljub Đakonović rekao je na konferenciji za novinare, pod nazivom "Održivi saobraćaj", da se u "zoni usporenog saobraćaja" pešaci i vozila kreću istom površinom, ali da se uslovi prilagođavaju pešacima.

Prema njegovim rečima, taj model se u svetu primenjuje već nekoliko decenija i daje dobre rezultate, a gubici vremena zbog čekanja i zaustavljanja su manji, jer su semafori i znakovi zamenjeni znakom zone i ambijentalnim uređenjem koje ukazuje na okruženje za kretanje pešaka i igru dece.

Đakonović je naveo da se u glavnom gradu povećao broj automobila, a samim tim i koncentracija štetnih, izduvnih gasova i dodao da je zbog toga i zagađenost vazduha za oko 60 odsto veća nego ranije.

On je dodao da je korišćenje putničkih automobila u svakodnevnom životu uzrok pogoršanja životne sredine, da u gradu prevoze mali broj ljudi, a zauzimaju najveći deo gradskih površina.

Srbija ima potencijale za proizvodnju biogoriva

Profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta Dejan Skala podsetio je da se tokom 20. i početkom 21. veka koncentracija ugljen-dioksida u atmosferi značajno povećala i dodao da efekat "staklene bašte" postaje sve izraženiji, zbog čega se povećava prosečna temperatura.

Skala je naveo da u Srbiji postoje potencijali za proizvodnju biogoriva-biodizela i bioetanola i dodao da se povećanje učešća biogoriva u saobraćaju može obezbediti korišćenjem biodizela. On je rekao da se samo u devet fabrika industrijski prerađuju uljane kulture, koje godišnje prerade za bio-gorivo oko 950.000 tona suncokreta, 750.000 soje i 600.000 tona repice i dodao da u Šidu radi savremeno postrojenje za proizvodnju biodizela.

"Vlada je 2007. usvojila program ostvarivanja Strategije energetike Srbije u oblasti Održivih izvora energije za period do 2012. po kojoj od 2010. javni prevoz putnika u stvari ne mogu obavljati prevoznici čija potrošnja biogoriva u prethodnoj godini iznosi najmanje od 15 odsto", kazao je Skala i dodao da nije poznato da li se ta preporuka primenjuje.

Konferenciju je organizovao Sekretarijat za saobraćaj, a učesnici su imali priliku da voze hibridna vozila Toyota Prius i Toyota Lexus RX450h.

Skuplje parkiranje u Beogradu

Čekajući parking mesto

Parking zone i na Zvezdari

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: