Čekajući parking mesto

Dok traže parking u centru grada, mnogi Beograđani se prisete najavljenih izgradnja novih, ili proširenja postojećih garaža na Obilićevom ili Zelenom vencu. Što zbog komplikovanih procedura i dugotrajnog skupljanja svih potrebnih dozvola, što zbog ekonomske krize, realizacija najvećih projekata JKP „Parking servis“, moraće da sačeka.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.06.2010.

13:44

Default images

Kad se govori o ekonomskim problemima, treba imati u vidu da je JKP „Parking servis“, najprofitabilnije gradsko preduzeće.

"Postoje realni finansijski problemi, ali i pravni. Nema zakona o komunalnim delatnostima, kao i zakona o koncesiji javnog i privatnog vlasništva. Donošenje propisa olakšaće da se krene u realizaciju novih projekata. Neki projekti su blizu realizacije, ali čekaju sve potrebne dozvole, a drugi su „zastali“ zbog krize. Uprkos svemu, otvoren je „fast park“ na Slaviji, a sa Ministarstvom odbrane pregovaramo da uvedemo red u prostor koji koristi VMA. Sa druge strane, uprkos niskoj ceni parkiranja, smatramo da imamo visok nivo komunalne usluge", priča Milija Lazarević, zamenik direktora JKP „Parking servis“.

Obilićev venac

Parking Obilićev venac nalazi se u centralnoj gradskoj zoni. Sadašnja garaža ima 628 parking mesta, izgrađena na 12 polunivoa, ukupne površine 12.350 kvadrata. Kapacitet okolnih parking prostora i same garaže nezadovoljavaju potrebe za parkiranjem u ovom delu grada. JKP „Parking servis“ doneo je odluku o pokretanju postupka za nadogradnju garaže, a u aprilu 2006. godine izabrano je idejno rešenje. Realizacijom ove nadogradnje dobija se još 220 parking mesta i oko 3.500 kvadrata poslovnog prostora.

"U fazi smo pribavljanja dokumentacije, a to je izuzetno dug proces. Trenutno više „guramo“ projekte gde možemo da dođemo brže do realizacije", priča Milija Lazarević, zamenik direktora JKP „Parking servis“.

Projekat za proširenje garaže Zeleni venac

Garaža Zeleni venac ispod same Terazijske terase, u centralnoj gradskoj zoni, jedna je od najatraktivnijih prostora grada. Po svojoj strukturi garaža je kapaciteta 316 parking mesta, izgrađena na 12 polunivoa, ukupne površine oko 8.000 kvadrata. Garaža ima jedan saobraćajni prilaz.

Za ovu garažu, takođe je doneta odluka o nadogradnji i konkurs je sproveden pre više od dve godine. Izabranim rešenjem dobilo bi se dodatnih 50 parking mesta i 1.320 kvadrata poslovnog prostora. Dogradnjom garaže dobiće se potpuno nov izgled objekta uz glavnu ulicu i uklapanje sa novoizgrađenim poslovnim objektom na Terazijskoj terasi. Kao i za garažu na Obilićevom vencu, i ovde se nije odmaklo dalje od izrade tehničke dokumentacije i pribavljanje uslova.

Poslovna zgrada

Lokacija za izgradnju poslovne zgrade nalazi se u centralnoj gradskoj zoni, u Ulici 27. marta 21. Parcela je površine 1.536 kvadrata. Arhitektonsko rešenje objekat predviđa kao prostor za garažiranje i uslužno poslovni prostor. Projektom, prostor se sastoji od podzemne etaže garaža sa 88 parking mesta, prizemlja i prvog sprata površine oko 2.500 kvadrata, i oko 4.500 kvadrata poslovnog prostora. Plac godinama stoji zapušten i prazan, bez ikakvih radova i promena.

"U najskorije vreme očekujem da dokumentacija bude kompletna i da što pre počnemo sa radovima. To je jedan od projekata od kog očekujem da će se brže razvijati, ali treba biti strpljiv do početka radova", dodaje Milija Lazarević.

Podzemne garaže

"Sa projektom izgradnje podzemnih garaža krenućemo od jeseni. Pre toga očekujemo donošenje zakona o komunalnim delatnostima koji trebaju da nam omoguće pravni osnov za izgradnju. Takođe, ovde će biti otvorena mogućnost i za ostale investitore, pa treba razmatrati šta se sve može graditi i pod kojim uslovima. Radimo na usvajanju mreže podzemnih garaža, očekujemo da će se vrlo brzo krenuti sa realizacijom ovog projekta", objašnjava Milija Lazarević.

„Fast park“ na Slaviji

Na parkiralištu na Slaviji 01. juna od ponoći počeo je da radi „Fast park”, montažni parking sa jednim spratom. Kapacitet garaže je na ovaj način povećan za 52 mesta, pa se na ovaj parking sada može parkirati 130 automobila.

Autor / Izvor - Boris Vuković / BlicOnline

Parking zone i na Zvezdari

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: