Električna Zastava 10

Prvi automobil na električni pogon, koji je napravljen na platformi automobila Zastava 10, registrovan je u Kragujevcu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 07.05.2010.

19:33

Default images

Elektromobil, registrovan je za javni saobraćaj u Kragujevcu i može da razvije brzinu do 120 kilometara na sat, a sa jednim punjenjem akumulatora može da pređe 100 kilometara.

Tim eksperata Zastave, koji je izvršio konverziju automobila sa benzinskim agregatom na elektro pogon, saopštio je da je registracija usledila posle detaljnog ispitivanja prototipa vozila na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu i usaglašavanja potrebnih elemenata sa propisima i izdavanja sertifikata.

Predsednik Skupštine Tima eksperata Zastave rekao je FoNetu da se proizvodnjom elektromobila domaća autoindustrija uključila u razvoj vozila koja će zadovoljiti najstrožije ekološke propise.

Za serijsku proizvodnju potpuno novih elektromobila biće potrebno dosta vremena, ali se do tada, u cilju zaštite životne sredine, može vršiti konverzija automobila na benzinski pogon u elektromobile, rekao je Radojević.

Prema njegovim rečima, elektromobil će posle sveobuhvatnog testiranja u fabričkim uslovima imati pravu proveru tehničkih rešenja i performansi u uslovima javnog
saobraćaja.

Radojević je najavio da, uporedo sa razvojem putničkog elektromobila, Tim eksperata Zastave radi i na konverziji dizel motora za autobuse na zemni i tečni gas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: