Nov način merenja izduvnih gasova "skresao krila" Seatu

Zbog prelaska na realističniju WLTP proceduru merenja emisija štetnih gasova, španski proizvođač moraće da model Leon Cupra 300 svede sa sadašnjih 300 ks, na 290 “konja”.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.06.2018.

10:45

Nov način merenja izduvnih gasova
Seat Leon Cupra 300

Od septembra 2018. svi novi automobili koji se prodaju na evropskom tržištu imaće podatke o prosečnoj potrošnji i emisiji ugljen-dioksida izmerene po novom, realističnijem WLTP standardu - jedinstvenom postupku testiranja lakih vozila.

To je stvorilo glavobolju mnogim proizvođačima, jer se ispostavilo da neki njihovi modeli po novom načinu merenja emisije ne zadovoljavaju trenutno važeće ekološke norme u EU.

Među onima koje je ovaj problem naročito pogodio je Volkswagen grupa, čiji je matični brend prinuđen da tokom tranzicije, u periodu avgust-septembar, svaje sedmice obustavlja proizvodnju u svom glavnom pogonu u Volfsburg na 1-2 dana.

Probleme ima i još jedna auto-marka koja posluje u okviru VW grupacije. Španski Seat saopštio je da će sportska verzija Leona, model Cupra 300, pretrpeti redukciju snage motora.

Tako će umesto dosadašnjih 300 konjskih snaga, četvorocilindarski 2.0 turbo benzinac uskoro raspolagati sa “svega” 290 ks, a model će promeniti oznaku u Cupra 290, što će omogućiti Seatu da njegov automobil zadovolji propisane standarde na osnovu merenja po WLTP ciklusu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: