Ironija – BMW 7 benzinci zagađuju, dizel "čist"

Nemački premijum gigant BMW zaustaviće u avgustu deo proizvodnje Serije 7 u Evropi zbog novih ograničenja emisije gasova.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

08:57

Ironija – BMW 7 benzinci zagađuju, dizel

Zaustavljanje proizvodnje odnosi se samo na modele sa benzinskim motorom (740i, 750i, M760i), dok su dizel agregati, koji su poslednjih godina ozloglašeni u celom svetu zbog zagađivanja sredine, bezbedni,

Gašenje proizvodnih linija je uslovila nova procedura testiranja lakih vozila (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure, WHLTP).

Uvedena 2017, nova forma testova emisije gasova bolje meri uticaj autmobila na okolinu tokom same vožnje.

Prethodni sistem NEDC (New European Driving Cycle) razvijen pre 30 godina je uključivao više teoretske procene emosije.

S druge strane, WLTP ispituje emisije vozila u brojnim situacijama u realnim situacijama, uključujući ubrzanje, kočenje i u različite brzine.

Da bi velika BMW limuzina ispunjavala tražene uslove, potreban je kompleksan system OPF (Otto Particulate Filter) instaliran u skučenom izduvnom sistemu što nije jednostavno primeniti.

Poslednji izveštaji nagoveštavaju da će luksuzna Serija 7 sa benzinskim agregatima biti odsutna godinu dana, a neki spekulišu I do izlaska sledećeg modela 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: