Kako izgleda motociklistički vazdušni jastuk

Kompanija Alpinestars predstavila je specijalni prsluk koji se u slučaju sudara motocikla sa drugim vozilom naduvava poput vazdušnog jastuka u automobilu, kako bi se zaštitili gornji delovi tela motocikliste i ublažile posledice saobraćajne nesreće.

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2014.

11:44

Default images

Za razliku od vozača i putnika u automobilu, motociklisti, osim kacige i zaštitne odeće nemaju drugu bezbednosnu opremu koja bi im spasila život i umanjila težinu povreda prilikom udesa.

Posle desetogodišnjeg istraživanja, Alpinestars je došao do rešenja koje bi trebalo da vožnju motocikla učini bezbednijom.

S obzirom da zbog konstrukcije dvotočkaša ugradnja klasičnog vazdušnog jastuka ne bi dala rezultat, kompanija se fokusirala kako da unapredi zaštitnu odeću motocikliste. Tako je nastala Tech-Air tehnologija koja podrzumeva specijalni prsluk na naduvavanje u jakni vozača i integrisanu upravljačku jedinicu.

Upravljačkoj jedinici potrebno je 30-60 milisekundi da detektuje sudar i još 25 milisekundi za naduvavanje prsluka.

Pogledajte kako se aktivira ova zaštitna oprema u slučaju sudara motocikla sa automobilom:



Specijalni vazdušni jastuk štiti torzo motocikliste, uključujući ramena, kičmu, grudi i deo tela gde se nalaze bubrezi.

Prsluk se aktivira preko patenta zatvarača na jakni, a napaja se pomoću baterija koje se nalaze u samom prsluku.

Kada su baterije sasvim napunjene, mogu da traju i do 25 sati vožnje, dok dopuna u trajanju od jednog sata obezbeđuje 4 sata bezbedne vožnje.

Kako je saopštio proizvođač, Tech-Air zaštitni prsluk pojaviće se na evropskom tržištu u proleće 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: